AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 9 / 11-9-06

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Οι διακοπές τέλειωσαν, τα σχολεία άρχισαν, κάθε δραστηριότητα δρομολογείται για όλους μας με νέο προγραμματισμό σε μία περίοδο που τα νέα για τους εργαζόμενους γενικά δεν είναι και τόσο ευχάριστα.

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Ο.Τ.Ο.Ε – ΤΡΑΠΕΖΕΣ)

Από χίλια κύματα έχει περάσει αυτό το ζήτημα κι ακόμα αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Θυμίζουμε ότι από τις 31-1-2006 οι Τράπεζες εγγράφως αρνήθηκαν τη συζήτηση με την Ο.Τ.Ο.Ε για την υπογραφή της κλαδικής Σ.Σ.Ε του 2006, η ΟΤΟΕ απήντησε με σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων αρχής γενομένης από 6-2-2006, ενώ ρόλο διαμεσολαβητού ανέλαβε ο Υπουργός Απασχόλησης κ. Σάββας Τσιτουρίδης, για να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου την εργοδοτική πλευρά.
Η θέση του Union γι’ αυτό το θέμα ήταν ξεκάθαρη κι έχει αποτυπωθεί και σε ανακοινώσεις του, αλλά και στον εγκεκριμένο 29ο Διοικητικό Απολογισμό (κεφαλ. Δ’, σελ. 27): «Αντιτίθεται πλήρως στη μαζική μη προσέλευση των Τραπεζών στον Κλαδικό διάλογο με την ΟΤΟΕ»  και επιπλέον «.πιστεύει απόλυτα στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και το διάλογο, ως πρώτο μέσο επίλυσης των εργατικών διαφορών».
Σήμερα (επτά μήνες μετά) ο διάλογος Τραπεζών – ΟΤΟΕ είναι γεγονός, τα αιτήματα του Κλάδου  δεδομένα, αλλά δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Αισιοδοξούμε ότι όλα θα πάνε καλά και σύντομα θα υπογράψει η ΟΤΟΕ ικανοποιητική κλαδική σύμβαση εργασίας, που θα ανανεώσει την ισχύ των κλαδικών ρυθμίσεων από τότε που αυτές έχουν πάψει να ισχύουν και έχουν ενσωματωθεί στους ατομικούς όρους εργασίας, δηλ. από τον Ιούλιο και μετά.
Σ’ όλο αυτό το διάστημα το Union για λόγους συνδικαλιστικής δεοντολογίας δεν ήγειρε θέμα διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα για την μεταξύ μας υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε) περιμένοντας την κατάληξη των διαπραγματεύσεων ΟΤΟΕ – Τραπεζών, όπως άλλωστε παγίως πράττει από το 2000 που ιδρύθηκε και μετά.
Η τελευταία μας επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με την Τράπεζα που είχε πολύ ικανοποιητικές (οικονομικές, ασφαλιστικές, θεσμικές) παροχές για τους εργαζόμενους ήταν στις 30-11-2005. Έχουμε δεσμευτεί ότι θ’ αγωνιστούμε για την υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα αφορά το 2006, μόλις η ΟΤΟΕ «κλείσει» τη δική της σύμβαση.

ΔΕΛΤΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Εντός του περασμένου Ιουλίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του  Υπηρεσιακού Συμβουλίου που εξέτασε τις προσφυγές αναβαθμολόγησης όσων συναδέλφων είχαν προσφύγει σ’ αυτό. Από το Union  είχαν καταθέσει προσφυγή 17 μέλη μας. Προσήλθαν στην εξέταση της υπόθεσής τους 15. Πετύχαμε την βελτίωση της αξιολόγησής τους σε 7 περιπτώσεις συναδέλφων μας, δηλ. ποσοστό περίπου 47%!
Το ποσοστό επιτυχίας αυτό είναι το καλύτερο που έχουμε πετύχει στην τελευταία 3ετία και συνεκτιμάται και με το σχετικά μικρό αριθμό των προσφυγών αν ληφθεί υπ’ όψη ότι μόνο τα μέλη του Union  εκείνη τη περίοδο ήταν 4.076.
Σ’ αυτό συνέβαλαν και μια σειρά  ευνοϊκών ρυθμίσεων που πετύχαμε με την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράψαμε με την Τράπεζα στις 30-11-2005 και βελτιώναμε τα αρχικές ρυθμίσεις του Κανονισμού Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε 12-9-2000) όπως:

  1. Τα δελτία συντάσσονται πλέον κατά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του επομένου έτους που αφορά η αξιολόγηση κι όχι το Νοέμβριο του ίδιου έτους.
  2. Αυξάνεται το χρονικό περιθώριο για την υποβολή των αιτήσεων αναβαθμολόγησης.
  3. Για την «επικίνδυνη» ζώνη της αξιολόγησης στη γενική βαθμολογία «Σ» απαιτείται πλήρης αιτιολόγηση των κριτών (σχόλια) σ’ όλες τις επιμέρους αξιολογήσεις του δελτίου.
  4. Όσοι υπάλληλοι δεν ανήκουν σε κανένα Σωματείο Εργαζομένων της Τράπεζας εκπροσωπούνται στο 5μελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Τράπεζας από τους δύο (2) εκπροσώπους του αντιπροσωπευτικότερου Σωματείου του χώρου δηλαδή το Union Eurobank.
  5. Σε περίπτωση προσφυγής για αναβαθμολόγηση του δελτίου ο υπάλληλος καταφεύγει στο ιεραρχικά ανώτερο των προϊσταμένων του επίπεδο, καταργούμενων (σε περίπτωση άρνησης ή μη απάντησης) των επομένων επιπέδων ιεραρχίας. Αν και πάλι δεν ικανοποιηθεί, της αίτησής του επιλαμβάνεται το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Σ’ αυτή την Ε.Σ.Σ.Ε (30-11-2005) ο «δαίμονας» του H/Y (χωρίς καμία ευθύνη από τη πλευρά του Union) «έφαγε» κατά την αντιγραφή του κεφαλ. 9 «Δελτία Αξιολόγησης» του αρχικού Κανονισμού Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε 12-9-2000) ένα από τα επτά( 7) κριτήρια αξιολόγησης και συγκεκριμένα το:  «Επίτευξη των στόχων, εφόσον έχουν τεθεί». Τα υπόλοιπα είναι: (1) Γνώσεις, (2) Εργατικότητα, (3) Ευσυνειδησία, (4) Επάρκεια κατά την εκτέλεση της εργασίας, (5) Υπηρεσιακό ήθος, (6) Στάση έναντι του κοινού και των συναδέλφων.
Το λάθος της αποσιώπησης του 7ου κριτηρίου «επίτευξη στόχων, εφόσον έχουν τεθεί», όπως το επέβαλε η αρχή της καλής πίστης και των χρηστών  ηθών, αποκαταστάθηκε με την από 21-7-2006 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Union που εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και το Γεν. Γραμματέα του Δ.Σ. να υπογράψουν νέα διορθωτική Ε.Σ.Σ.Ε με την επάνοδο στο καθεστώς του Κανονισμού Εργασίας της Τράπεζας που ισχύει (Ε.Σ.Σ.Ε 12-9-2000) με τα επτά κριτήρια αξιολόγησης, πράγμα που έγινε στις 7-8-2006.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Στο τελευταίο τεύχος (Νο 4, Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος 2006) της εφημερίδας μας «Union News» στις σελίδες 12 και 13 ζητάμε δηλώσεις συμμετοχής  στις πιο πάνω δραστηριότητες που δωρεάν προσφέρει το Union στα μέλη του, σε άνδρες και γυναίκες συναδέλφους:  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ – πονγκ, τένις, σκάκι, μαραθώνιος, ποδόσφαιρο 5×5) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (σχολές παραδοσιακού χορού, σχολές μοντέρνου χορού και latin, ομάδα θεάτρου, πολιτιστική επιτροπή). Φέτος προσθέσαμε και τη λειτουργία δύο νέων δραστηριοτήτων για αρχάριους: Τη γυμναστική PILATES  και το ολυμπιακό άθλημα TAE KWON DO.  Επιπλέον θα δημιουργήσουμε Ακαδημίες Αθλητισμού για τα παιδιά των υπαλλήλων στα αθλήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, Βόλεϊ, Tae kwon Do (αγόρια και κορίτσια που έχουν γεννηθεί από 1/1/1990 και μετά).
Στείλτε άμεσα τις συμμετοχές σας (λεκανοπέδιο Αττικής και πόλη Θεσσαλονίκης) στο Fax του Union: 210 3609072.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα του Union 210 3614465 και 210 3614816. Αρμόδιοι τα μέλη του Δ.Σ: Δημήτρης Γκριτζάλας, Χρήστος Φρετζάγιας και Πέτρος Μέρκος.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Οι συνάδελφοι – ερασιτέχνες φωτογράφοι να ετοιμάζουν τα θέματά τους. Ο διαγωνισμός, φωτογραφίας θα γίνει όπως και πέρσι, με διακρίσεις, βραβεία και έπαθλα για όσους ξεχωρίσουν. Λεπτομέρειες προσεχώς.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Στάθης Χαρίτος
Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Κίσσας
 

 

 

Διαβάστε επίσης

cms286
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 110 / 23-12-2011
cms282
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 109 / 20-12-2011
cms284
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms285
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms280
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 108 / 08-12-2011
cms279
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 107 / 08-12-2011