AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 87 / 3-5-05

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

«Σε απάντηση της με Α.Π 41/21-4-05 επιστολής – πρόσκλησής σας για κοινή συνάντηση των τριών Συλλόγων Εργαζομένων του χώρου, την Τετάρτη 4/5/05 με θέμα:

•  Διαμόρφωση κοινής πρότασης για Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας έτους 2005.
•  Διαμόρφωση κοινής πρότασης για βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος (Δελτία αξιολόγησης, αξιολόγηση θέσεων εργασίας)
•  Διαμόρφωση κοινής θέσης και πρότασης για το ασφαλιστικό στο χώρο μας.
Έχουμε να σας γνωρίζουμε τα εξής:

Κατανοούμε τη σκοπιμότητα της πρόσκλησής σας, αφού μας καλείτε σε μία συνάντηση χωρίς να έχει προηγηθεί μεταξύ μας κ α μ ί α διαβούλευση ή έστω τηλεφωνική συνεννόηση, ενώ ταυτόχρονα το κείμενο και το θέμα της επιστολής σας, την ίδια ημέρα αποστολής (21-4-05), το κοινοποιείτε με ανακοίνωση στους συναδέλφους, με προφανή στόχευση.

Δεν είδαμε ανάλογη εκ μέρους σας αγωνία στο παρελθόν , γιατί σας υπενθυμίζουμε οτι για 1 η φορά στην ιστορία της Eurobank διεκδικήσαμε και υπογράψαμε επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τα έτη: 2002, 2003 και 2004, όσο το δυνατόν καλύτερες, σ’ ένα πολύ δύσκολο χώρο για τα εργασιακά δικαιώματα, όπου η αντιστοιχία δύναμης εργοδότη – εργαζομένων είναι πολλαπλάσια υπέρ του πρώτου.

Από το νόμο, τη πρακτική και τη δεοντολογία είμαστε το υπεύθυνο για τις διαπραγματεύσεις με τον εργοδότη Σωματείο και δεν μπορούμε να καλλιεργούμε προσδοκίες στους εργαζόμενους που απευθύνονται στο επιθυμητό και όχι στο εφικτό, εκτός κι αν δεχθούμε ότι έχουμε περάσει σε φάση αγωνιστικής διεκδίκησης εκ μέρους των εργαζομένων που εκπροσωπούμε ( γιατί υπάρχει και μεγάλος αριθμός ασυνδικάλιστων συναδέλφων) μιας ικανοποιητικής επιχ. Συλλ. Σύμβασης εργασίας και γιατί όχι ανατροπής προς το καλύτερο του πλέγματος εργασιακών σχέσεων που θα αφορά και την αξιολόγηση του Προσωπικού και των θέσεων εργασίας κ.λ.π.

Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν να μας γνωρίσετε επακριβώς όχι μόνο το τι επιθυμείτε να διεκδικήσουμε, αλλά και το πώς, αν η διαπραγμάτευση και ο διάλογος αποτύχουν ως μέσα πίεσης του εργοδότη.

Τέλος, τι κοινή θέση – πρόταση για το ασφαλιστικό στο χώρο μας μπορούμε να έχουμε, όταν ο Σύλλογός σας, αλλά και ο Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων ( πρώην Εργασίας), στρέφεται με ένδικα μέσα εναντίον της αιρετής Διοίκησης του αυτοδιαχειριζόμενου Επικουρικού μας Ταμείου ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με το παράλογο και αντικαταστατικό αίτημα να τύχουν συνταξιοδότησης οι συνάδελφοι που μετεγγράφησαν στην Τράπεζα PROBANK χωρίς αυτό να προβλέπεται από πουθενά και σε βάρος των συμφερόντων των εν ενεργεία ασφαλισμένων σ’ αυτό το Ταμείο συναδέλφων που εκπροσωπούμε

Άλλωστε, εμείς, έμπρακτα και προγενέστερα είχαμε προωθήσει τη σύμπραξη των τριών Συλλόγων του χώρου για καθοριστικής σημασίας ασφαλιστικό ζήτημα που αφορούσε την πρόωρη συνταξιοδότηση και την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων στην Τράπεζα και μάλιστα είχαμε πετύχει γραπτή συμφωνία με την Τράπεζα (Ε.Σ.Σ.Ε της 3-1-2002, Κεφαλ. 9) για σύσταση κοινής επιτροπής μελέτης – υποβολής πορίσματος για το ζήτημα αυτό. Η Επιτροπή δεν τελείωσε το έργο της με βασική μέν ευθύνη της Τράπεζας, αλλά και των μετεχόντων Συλλόγων που δεν μπόρεσαν να συντονισθούν σε κοινή πρόταση, αφού τελικά ο καθένας ζητούσε πως θ’ ανεβάσει τον πήχυ των διεκδικήσεων ψηλότερα σε πνεύμα αμοιβαίας καχυποψίας.

Παρ’ όλα ταύτα κρατάμε τον επίλογο της από 21/4/05 ανακοίνωσής σας: .. «Για να δημιουργήσουμε μία νέα αισιόδοξη και αποτελεσματική περίοδο που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και στήριξης όλων των συναδέλφων», αρκεί αυτή η περίοδος να μην έχει τα χαρακτηριστικά μιάς προηγούμενης όπου το Σωματείο μας και ο Σύλλογός σας είχαν « δώσει τα χέρια» για να ενωθούν μ’ όλο το σχετικό πλαίσιο συμφωνημένο (διαδικαστικό – συνδικαλιστικό) και με δική σας ευθύνη δεν τηρήθηκε αυτή η συμφωνία.

Για τους ως άνω ενδεικτικούς λόγους αδυνατούμε να προσέλθουμε στα γραφεία σας για την συνάντηση που από κοινού με τον Ενωτικό Σύλλογο Εργαζομένων (πρώην Εργασίας) έχετε προετοιμάσει, αλλά δεν αποκλείουμε καμία μελλοντική συνεργασία με κανένα, εφόσον οικοδομηθούν μέτρα εμπιστοσύνης, τόσο στις προθέσεις, όσο στις πράξεις των ηγεσιών όλων των Συλλόγων.

Πάντως για άρση οποιασδήποτε ηθελημένης παρεξήγησης από οιονδήποτε «καλοθελητή» για τα θέματα της συνάντησης οι θέσεις μας παραμένουν όπως δημόσια, αιτιολογημένα και με προτάσεις έχουν διατυπωθεί στο τελευταίο Διοικητικό Απολογισμό του Δ.Σ. του Σωματείου μας (ανακ. Νο 73/10-5-04, κεφαλ. Γ’, σελ. 13 κ.ε) για όλα τα θέματα: Προστασία απασχόλησης, καταχρηστική άσκηση δικαιώματος Τράπεζας σε λύσεις συμβάσεων εργασίας με την επίκληση «θολής» και αόριστης «ελλιπούς υπηρεσιακής απόδοσης», αξιολόγηση Προσωπικού – Υπηρεσιακό Συμβούλιο, μονομερής κατηγοριοποίηση Προσωπικού σε βαθμίδες που δεν αναγνωρίζουμε (grades), αυξήσεις: κατώτερες των προσδοκιών των εργαζομένων – απαράδεκτοι συμψηφισμοί επιπλέον αμοιβών με αυξήσεις – υπερωρίες κ.λπ. – τήρηση εργατικής νομοθεσίας – ωραρίου – υπερωριών κ.α. Στα ζητήματα αυτά θα επανέλθουμε και με την πρόσφατη εμπειρία που δεν τιμά ούτε τη Τράπεζα, ούτε τις διακηρυγμένες προθέσεις και αρχές της, αφού η πρακτική της την εκθέτει και κυρίως σ’ αυτούς που είναι καλόπιστοι και εποικοδομητικοί στη κριτική τους.»

 
Η παρούσα φωτοτυπημένη να μοιραστεί σε όλους τους συναδέλφους
 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για το Δ.Σ. του Union Eurobank
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Στάθης Χαρίτος
Δημήτρης Κίσσας

 

 

Διαβάστε επίσης

cms286
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 110 / 23-12-2011
cms282
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 109 / 20-12-2011
cms284
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms285
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms280
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 108 / 08-12-2011
cms279
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 107 / 08-12-2011