ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 73 / 10-7-2002

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Α. Σας είχαμε ενημερώσει με την τελευταία ανακοίνωσή μας – καταγγελία της Τράπεζας (Νο 72/2-7-02) για τις ενέργειες-θέσεις-προτάσεις μας επί του μείζονος σημασίας ζητήματος που αφορούσε τις αναγκαστικές εθελούσιες εξόδους των κ α θ α ρ ι σ τ ρ ι ώ ν προέλευσης από την τ.Τράπεζα Κρήτης, αλλά και άλλων συναδέλφων του κύριου προσωπικού της Τράπεζας.
Στην ίδια ανακοίνωση ζητούσαμε συνάντηση για τα θέματα αυτά με την Διοίκηση της Τράπεζας και άμεση σύγκληση της Επιτροπής για τη μελέτη προσυνταξιοδοτικού προγράμματος της Τράπεζας. Η Τράπεζα ανταποκρίθηκε κι έτσι την Παρασκευή 12-7-02 θα συνεδριάσει η πιο πάνω Επιτροπή για 1η φορά, όπου θα διατυπώσουμε τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας, για ένα θέμα που από το 1999 διεκδικούμε.
Ανταποκρίθηκε επίσης η Τράπεζα στην πρόσκλησή μας για διάλογο για το πρόβλημα των οικειοθελών παραιτήσεων, γι’ αυτό και συναντηθήκαμε σήμερα με τον Αναπλ.Διευθ.Σύμβουλο κ. Βύρωνα ΜΠΑΛΛΗ και την Διευθύντρια της Δ.Α.Δ. κα Θεανώ ΖΑΜΠΕΛΛΑ.
Τονίσαμε την οξύτατη αντίθεση – διαμαρτυρία μας για τον εν γένει χειρισμό του θέματος των καθαριστριών από την πλευρά της Τράπεζας και αποδείξαμε ότι και επιχειρηματικά ήταν λάθος η όλη μεθόδευση, που αδικούσε το οικονομικά ασθενέστερο, αλλά πλέον συμπαθές τμήμα του Προσωπικού της Τράπεζας, το οποίο δεν κρινόταν σύμφωνα με την απόδοσή του (καταλληλότητα) σε σύγκριση με την ποιότητα δουλειάς των συνεργείων καθαρισμού, αλλά επιχειρήθηκε η κατάργησή του ως κ λ ά δ ο υ, ανεξαρτήτως επιμέρους προσφοράς-τελικού κόστος αντικατάστασης. Ως τέτοιο λοιπόν ζήτημα έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση της Τράπεζας μαζί μας, γεγονός που αναγνώρισε ο κ.Μπαλής, που τόνισε ότι ουδεμία απόλυση καθαρίστριας έγινε ή θα γίνει. Είναι αλήθεια ότι από τις 52 καθαρίστριες δέχτηκαν να αποχωρήσουν οι 26. Οι υπόλοιπες παραμένουν στην Τράπεζα, ως έχουν δικαίωμα κι αυτό το δικαίωμά τους στην απασχόληση θα το προστατεύσουμε με κάθε πρόσφορο συνδικαλιστικό και νόμιμο τρόπο-μέσον.
Κανένα μέλος μας από τις αρχές του χρόνου δεν έχει απολυθεί. Ευρύτερα μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν 6 απολύσεις συναδέλφων που η Τράπεζα επικαλείται ότι τεκμηριωμένα έβλαψαν τα συμφέροντά της και τις αιτιολογεί πλήρως. Υπάρχουν όμως προτάσεις οικειοθελούς παραίτησης που τις προκάλεσε η Τράπεζα, για τις οποίες μας διαβεβαίωσε ότι δεν απειλήθηκαν αυτοί οι συνάδελφοι σε περίπτωση άρνησής τους και ότι κάποιοι εξ αυτών δέχτηκαν τις προτάσεις. Εμείς διαφωνήσαμε κι εδώ με την δεοντολογία της όλης διαδικασίας και με στοιχεία καταδείξαμε ότι δεν υπάρχει ενιαίο κριτήριο για ένα ζήτημα, που μόνο θ ε σ μ ι κ ά μπορεί να αντιμετωπισθεί, δηλ. μέσω του επικείμενου προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης, που μπορεί να συμπεριλαμβάνει και κανόνες εθελουσίας εξόδου νεώτερων ηλικιών συναδέλφων, υπό προϋποθέσεις. Πήραμε τη διαβεβαίωση ότι αυτό το σοβαρό ζήτημα που επιβάλουν οι ήρεμες και πολιτισμένες εργασιακές σχέσεις θα λυθεί στη βάση της κοινής θέλησης εργαζόμενου-εργοδότη με θεσμικά μέτρα-αποτελέσματα διαλόγου.
Καταγγείλαμε με στοιχεία τα φαινόμενα της παράτασης του ω ρ α ρ ί ο υ  σ υ ν α λ λ α γ ώ ν μέχρι τις 3.30 μ.μ., του ωραρίου αποχώρησης μέχρι τις 6.00 μ.μ. (ακόμα κι όταν δεν υπάρχει εργασία προς διεκπεραίωση), τη μη πληρωμή υπερωριών σε υπαλλήλους που αυθαίρετα βαπτίζονται ως διευθύνοντες χωρίς ανάλογη αντιπροσφορά μάλιστα με τη μορφή του ετήσιου bonus κ.λ.π., την αυταρχική συμπεριφορά κάποιων στελεχών που νομίζουν ότι έτσι γίνονται αρεστοί, τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά που υπάρχουν σ’ ότι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, ανάλογα με την Τράπεζα της προέλευσής τους και εν τέλει αναδείξαμε περιπτώσεις (μονάδες Δικτύου) που χρειάζεται επιπλέον προσωπικό κι όχι περαιτέρω μείωσή του.
Ο κ.Β.Μπαλλής μας είπε ότι όλα αυτά τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη του κι ότι θα ληφθούν μέτρα, άσχετα αν διαφέρει η αντίληψή μας σε αρκετά σημεία.
Β. ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Παράλληλα υποβάλαμε στην Τράπεζα κάποια ώριμα προς ικανοποίηση αιτήματα, που αφορούν:
1. Την αύξηση των εξόδων βρεφονηπιακών σταθμών.
2. Την επέκταση του επιδόματος γέννησης τέκνων
3. Την βελτίωση των συμπληρωματικών παροχών του Κλάδου Υγείας-νοσοκομειακής περίθαλψης.
4. Την βελτίωση των συμπληρωματικών παροχών που καλύπτει η Τράπεζα για γυαλιά, δόντια κ.λ.π.
5. Την αύξηση του παρεχόμενου bonus σε μετοχές ανά εργαζόμενο και
6. Άλλα αιτήματα μικρότερης σημασίας.
Θα τοποθετηθούμε επ’ αυτών, όταν θα έχουμε τις τελικές (ελπίζουμε θετικές) απαντήσεις της Τράπεζας.
Για λόγους ευρύτερης σκοπιμότητας και επί του παρόντος δεν απαντάμε στις σε βάρος μας αναφορές κάθε ανακοίνωσης για οποιοδήποτε θέμα του Συλλόγου της τ.Τράπεζας Εργασίας, που είναι οξύτερες σε χαρακτηρισμούς και υπαινιγμούς από την δήθεν κριτική τους προς την Τράπεζα. Μπροστά σε σας μας καλούν σε συνεργασία και ενότητα και από πίσω σας μας σέρνουν στα Δικαστήρια για υποθέσεις από τις οποίες μόνο οι δικηγόροι πλουτίζουν…..
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, τεκμηριωμένες θέσεις και αποδεδειγμένη θέληση, επιθυμούμε το καλό και της επιχείρησης που μας μισθοδοτεί, αλλά και των εργαζομένων σ’ αυτήν, γι’ αυτό θ α β ρ ο ύ μ ε λ ύ σ ε ι ς, αφού όλοι σας γνωρίζετε σε ποια εποχή ζούμε, ποια είναι η αντιστοιχία της δύναμης εργαζομένων-εργοδοτών και τι σημαίνει σύγκρουση αν αρχίσει σ’ ένα χώρο εργασίας.
Νηφάλιοι και ψύχραιμοι θα περιμένουμε την Τράπεζα να κάνει πράξη τις σημερινές της διαβεβαιώσεις και μέχρι τότε είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε τι που κρίνετε χρήσιμο να μας αναφέρετε ή καταγγείλετε. Θα αναμένουμε λοιπόν το δυσκολότερο μέρος της θεωρίας που είναι η ΠΡΑΞΗ και τότε θα τα ξαναπούμε.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για το Δ.Σ. του Union Eurobank
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Στάθης Χαρίτος
Δημήτρης Κίσσας

 

 

Διαβάστε επίσης

cms286
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 110 / 23-12-2011
cms282
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 109 / 20-12-2011
cms284
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms285
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms280
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 108 / 08-12-2011
cms279
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 107 / 08-12-2011