ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 72 / 2-7-02

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Οι επιχειρούμενες από την Τράπεζα αναγκαστικές εθελούσιες έξοδοι που αφορούν τις καθαρίστριες της τ.Τράπεζας Κρήτης, αλλά και αρκετούς συναδέλφους του κ ύ ρ ι ο υ προσωπικού της EFG Eurobank Ergasias στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι έξω και πέρα από το γράμμα και το πνεύμα της κείμενης εργατικής νομοθεσίας και των σχετικών ρυθμίσεων του Κανονισμού Εργασίας (Οργανισμός) και της Ε.Σ.Σ.Ε. του Σωματείου μας με την Τράπεζα της 3-1-2002.
Το Σωματείο μας (Union) Eurobank, που είναι το μεγαλύτερο και το αντιπροσωπευτικότερο του χώρου της Τράπεζας έ μ π ρ α κ τ α προστατεύει τα δικαιώματα και την απασχόληση των μελών του χωρίς βερμπαλισμούς.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το στο θέμα μας μείζον πρόβλημα ούτε σημερινό ούτε μη αναμενόμενο είναι.
• Ως Union Eurobank προειδοποιήσαμε την Διοίκηση της Τράπεζας με αυστηρό υπόμνημά μας (Νο 535/20-7-2001) για τις συνέπειες τέτοιων αψυχολόγητων ενεργειών και τις χαρακτηρίσαμε ως καταχρηστική άσκηση δικαιώματος.
• Για τον σκοπό αυτό και με την ευκαιρία της έντονης φημολογίας για το ξεφόρτωμα 497 συναδέλφων που υπηρετούσαν στο Δίκτυο της Νότιας Ελλάδας πραγματοποιήσαμε στις 20-11-2001 σχετική συνάντηση με τον κ.Ν.ΝΑΝΟΠΟΥΛΟ και την κα Θ.ΖΑΜΠΕΛΛΑ, που ήταν καθησυχαστικοί στις δηλώσεις τους διαψεύδοντας τέτοιες προθέσεις.
• Στη συμφωνία που υπογράψαμε ως το πιο αντιπροσωπευτικό Σωματείο του χώρου με την Τράπεζα (Ε.Σ.Σ.Ε. της 3-1-2002) στερήσαμε μέχρι τον Ιούνιο του 2003 το εκ του νόμου δικαίωμα της Τράπεζας για απολύσεις προσωπικού με την επίκληση οικο- νομοτεχνικών ή και διαρθρωτικών-οργανωτικών λόγων, που σημαίνει ότι ο υ δ ε ί ς εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί γι’ αυτούς τους λόγους τουλάχιστον για ένα χρόνο από σήμερα.
• Στην ίδια συμφωνία η Τράπεζα αποδέχτηκε το αίτημά μας που είχαμε ως Σωματείο διατυπώσει από τον Ιανουάριο του 1999 για θεσμοθέτηση κανόνων π ρ ό ω ρ η ς  σ υ ν τ α ξ ι ο δ ό τ η σ η ς του προσωπικού της μέσα από μικτή Επιτροπή Μελέτης στην οποία μετέχουν δύο (2) εκπρόσωποί μας. Αδικαιολόγητα η σύγκλησή της καθυστερεί.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
• Οι πιο πάνω συγκεκριμένες ενέργειές μας που έγιναν χωρίς τυμπανοκρουσίες για την προστασία της απασχόλησης στο χώρο δεν έκρυβαν το πρόβλημα (όπως έκαναν άλλοι που θεωρούν εαυτούς ως τον περιούσιο λαό), αλλά προέκριναν σταθερές και συγκεκριμένες λύσεις.

• Το θέμα το ξανάνοιξε α ι φ ν ί δ ι α και αναίτια η Τράπεζα, αρχής γενομένης από το προσωπικό καθαριότητας της τ.Τράπεζας Κρήτης, αφού φυσικά η ελίτ της τ.Τράπεζας Εργασίας δεν προσελάμβανε καθαρίστριες, έχοντας από μακρό χρόνο εκχωρήσει αυτό το δικαίωμα στα Συνεργεία Καθαρισμού.

• Κατ’ αρχήν συνεργαστήκαμε, συμβουλέψαμε και καθοδηγήσαμε όλες τις συναδέλφισσες καθαρίστριες-μέλη μας για τον χειρισμό του όλου θέματος καλύπτοντας απόλυτα τη δική τους επιλογή. Οσες επιθυμούσαν να μείνουν έμειναν και όσες ήθελαν να φύγουν με τους όρους της Τράπεζας έφυγαν. Η γενική μας γραμμή ήταν να μην φύγουν. Σ’ αυτές που έμειναν έχουμε αναλάβει την πλήρη στήριξή τους: συνδικαλιστική, νομική, οικονομική και δικαστική για ότι ήθελε αντιμετωπίσουν από τυχόν κακόπιστη και αντισυμβατική συμπεριφορά της Τράπεζας. Μάλιστα ενυπόγραφες ευχαριστίες προς το Σωματείο μας και τις ενέργειές του έχουμε και από τις μεν και από τις δε συναδέλφισσες καθαρίστριες.

• Παράλληλα στείλαμε έγκαιρα γραπτή διαμαρτυρία προς την Διοίκηση της Τράπεζας για την συμπεριφορά της αυτή (έγγραφό μας Νο 649/29-5-02) καταγγέλοντας αυτές τις μεθοδεύσεις που δυναμιτίζουν το ήρεμο εργασιακό κλίμα, δημιουργούν κοινωνική αναστάτωση και προβληματίζουν αρνητικά τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε σημείο που η Τράπεζα έχει μονάδα με θιγόμενη καθαρίστρια, αφού είναι αστείος ο ισχυρισμός ότι επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας δι’ αυτού του τρόπου, που μόνο δυσφήμιση προκαλεί.

• Παρά ταύτα το φαινόμενο των οικειοθελών αποχωρήσεων (;) επεκτάθηκε και στο κυρίως προσωπικό του Δικτύου, αλλά κυρίως Διοικητικών μονάδων και μάλιστα σε κάποιους συναδέλφους που ήσαν παραδείγματα εργατικών, πειθαρχημένων και πετυχημένων υπαλλήλων με μεγάλη προσφορά στην Τράπεζα, γεγονός που αρκούσε να πανικοβάλει το σύνολο σχεδόν του Προσωπικού.

• Αμεσα ζητήσαμε με επιστολή μας συνάντηση με τον κ.Ν.ΝΑΝΟΠΟΥΛΟ, όπως ζητήσαμε την επιτέλους σύγκληση της Επιτροπής για τη μελέτη του Προσυνταξιοδοτικού Καθεστώτος, με σχετική μας επιστολή.

• Φυσικά είμαστε σε εποικοδομητική επαφή μ’ όλους τους θιγόμενους συναδέλφους, τα δίκαια αιτήματα των οποίων αποφασιστικά και αποτελεσματικά θα στηρίξουμε, έτσι ώστε να μην έχουμε ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ.

• Ολες αυτές οι αντιδεοντολογικές ενέργειες της Τράπεζας, που μας ανάγκασαν να την καταγγείλουμε, έγιναν χωρίς την εκ του Νόμου υποχρέωσή της για διαβούλευση μαζί μας και εντελώς αιφνιδιαστικά.

• Ολα τα μέλη μας πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από το Σωματείο μας, το οποίο αποτελεί τη μόνη και πιο υπεύθυνη πηγή ενημέρωσής τους.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για το Δ.Σ. του Union Eurobank
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Στάθης Χαρίτος
Δημήτρης Κίσσας

 

 

Διαβάστε επίσης

cms286
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 110 / 23-12-2011
cms282
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 109 / 20-12-2011
cms284
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms285
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms280
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 108 / 08-12-2011
cms279
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 107 / 08-12-2011