ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 54 / 4-10-04

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Η πρόσφατη τοποθέτησή μας για το θέμα αυτό ήταν με την υπ� αριθμ. 52/24-9-04 ανακοίνωσή μας, όπου εγκαλούσαμε την Τράπεζα, γιατί αντιμετώπιζε, επί 4ετία σχεδόν, την «εθελούσια έξοδο» αποσπασματικά, περιστασιακά και πολλές φορές άκομψα, διαταράσσοντας το εργασιακό κλίμα σ� ορισμένες περιπτώσεις εντελώς αδικαιολόγητα, όπως π.χ. το καλοκαίρι του 2002 με τις 52 συναδέλφισσες � καθαρίστριες, μέλη μας.
Στις 30/9/04 μας κάλεσε η Τράπεζα σε συνάντηση για να μας αναγγείλει τις θέσεις της για την ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟ. Στη συνάντηση που έγινε και συμμετείχαν τα μέλη του Προεδρείου του Σωματείου μας (Στ. Χαρίτος, Δ. Κίσσας, Γ. Σιδεράτος, Κ. Δικαιοφύλαξ, Χρ. Φρετζάγιας) η πλευρά της Τράπεζας (η Δ/ντής της Δ.Α.Δ κα Θ. Ζαμπέλλα και το αρμόδιο στέλεχος της Δ.Α.Δ. κα Σ. Παπαδοπούλου) μας ανήγγειλε την εκπόνηση ομαδικού προγράμματος εθελούσιας εξόδου. Ζητήσαμε την εκ μέρους μας δυνατότητα υποβολής βελτιωτικών προτάσεων. Η Τράπεζα απεδέχθη το αίτημά μας και ανανεώσαμε τη συνάντησή μας για την επομένη (Παρασκευή 1/10/04), όπου διατυπώσαμε μία δέσμη εποικοδομητικών προτάσεων κοντά στη φιλοσοφία του προγράμματος της Τράπεζας και ρεαλιστικών, για να έχουν και τύχη, αφού ριζική αλλοίωση της κατ� αρχήν απόφασης δεν μπορούσε να γίνει.

Αιτήματα Union


1. Το ύψος της αποζημίωσης να είναι αφορολόγητο (προτεινόταν να φορολογηθεί).
2. Το κατώτατο όριο της αποζημίωσης να αναπροσαρμοστεί από τα � 35.000 και στις περιπτώσεις όσων έχουν 15 χρόνια προϋπηρεσίας και άνω να γίνει � 50.000 (υπαρκτή κατηγορία εργαζομένων � κυρίως καθαρίστριες, σ� αυτή την περίπτωση).
3. Το βασικό ιατροφαρμακευτικό � νοσοκομειακό πρόγραμμα της Alico που είχε καθοριστεί για 2 χρόνια συνέχισης μετά την αποχώρηση του υπαλλήλου και για � 10.000 ετησίως ατομικά, να γίνει 4 χρόνια και να αφορά και τα προστατευόμενα μέλη.
4. Δικαιούχοι του προγράμματος να είναι όλοι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα.
(Σε επιπλέον προτάσεις που καταθέσαμε δεν επιμείναμε, αφού διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε ο χρόνος και ο τρόπος ουσιαστικής μελέτης τους από την Τράπεζα που εμφανιζόταν αρνητική στην ικανοποίησή τους).

Θετικά αποτελέσματα


Α. Η Τράπεζα με την σημερινή ανακοίνωσή της (0014/4-10-04) έκανε αποδεκτά τα τρία (3) πρώτα από τα πιο πάνω αιτήματά μας. Μάλιστα στο υπ� αριθμ. 2 αύξησε κατά � 10.000 το κατώτερο όριο αποζημίωσης στην περίπτωση της 15ετίας, ενώ στο υπ� αριθμ. 3 αύξησε τα ετήσια ποσά κάλυψης ανά οικογένεια κατά � 5.000, αν και το έκανε για 3 κι όχι για 4 χρόνια.
Β. Η μεγαλύτερη επιτυχία μας ήταν η κάλυψη της εφορίας από την Τράπεζα.
Γ. Θεσμικά είναι μεγάλο το όφελος για τους εργαζόμενους, αφού καθορίστηκαν ενιαίοι κανόνες, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, που εξισώνουν την διαπραγματευτική ικανότητα κάθε ενδιαφερόμενου. Σ� αντίθετη με το προηγούμενο καθεστώς των «ατομικών προσκλήσεων» που πέραν του ψυχολογικού κόστους δημιουργούσε στον εργαζόμενο αίσθηση αδικίας, αφού δεν γνώρισε πως αντιμετωπίστηκαν παρόμοιες μ� αυτόν περιπτώσεις αποζημίωσης από την Τράπεζα. Η αρχή της δ ι α φ ά ν ε ι α ς που διέπει το πρόγραμμα της Τράπεζας δεν μπορεί να μην συνεκτιμηθεί θετικά.

Η θέση μας


Το Union Eurobank αισθάνεται δικαιωμένο σε πάγιες θέσεις που επί 4ετία διατύπωσε γι� αυτό το θέμα. Θεωρεί το πρόγραμμα της Τράπεζας σε θετική κατεύθυνση. Δεν μπορεί να συμβουλεύσει συλλήβδην τους ενδιαφερόμενους να κάνουν ή όχι χρήση του προγράμματος, αφού αυτό είναι πρωταρχικό δικαίωμα και επιλογή του κάθε ενδιαφερόμενου.
Καθ� όλη τη διάρκεια της ισχύος του προγράμματος, δηλ. μέχρι την Παρασκευή 22/10/04 θα είμαστε στη διάθεση των ενδιαφερομένων μελών μας για παροχή χρήσιμων πληροφοριών με επικεφαλής τον Γεν.Γραμματέα του Σωματείου και αρμόδιο για τα ασφαλιστικά � εργασιακά θέματα, σδ Δημήτρη Κίσσα (σ� όλα τα τηλέφωνα του Σωματείου και στο κινητό 6944605447).

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Στάθης Χαρίτος
Δημήτρης Κίσσας

 

 

Διαβάστε επίσης

cms286
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 110 / 23-12-2011
cms282
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 109 / 20-12-2011
cms284
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms285
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms280
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 108 / 08-12-2011
cms279
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 107 / 08-12-2011