ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 33/11-3-2004

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Δεν μπορούμε να έχουμε συνολική εικόνα των αυξήσεων που δόθηκαν φέτος από την Τράπεζα στους εργαζόμενους και αφορούν τα αποτελέσματα του 2003. Η θέση μας γενικότερα έχει αποτυπωθεί στην ανακοίνωσή μας Νο 26/11-3-04: «όλοι οι εργαζόμενοι έχουν μερίδιο στην «πίτα» της επιτυχίας της Τράπεζας που πρέπει έμπρακτα ν’ αναγνωρισθεί». Σ’ αυτή τη θέση συνηγορούσε η μεγάλη αύξηση των κερδών της Τράπεζας (39%) και η δημόσια αναγνώριση της συλλογικής και επίμονης προσπάθειας του προσωπικού από τον κ. Ν. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟ (ανακοίνωση του στις 9-3-04).
Διαπιστώνουμε ότι:
1. Πράγματι, οι φετεινές αυξήσεις είναι καλύτερες από τις περσινές. Δεν αντιστοιχούν όμως στην αύξηση των κερδών της Τράπεζας κατά 39%, με διατήρηση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης στο α� τρίμηνο του 2004 (εκτίμηση του διεθνούς χρηματοοικονομικού οίκου UBS για 30% νέα αύξηση κερδών – μεγαλύτερη της αντίστοιχης των Τραπεζών: Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς). Δεν αντιστοιχούν επίσης στην υψηλή παραγωγικότητα του προσωπικού για το 2003, αφού τα κέρδη ανά υπάλληλο αυξήθηκαν κατά 33%, ενώ αντίστοιχα μειώθηκαν οι αυξήσεις των δαπανών του Προσωπικού το 2003, κατά 50%, σε σχέση με το 2002 (συνολική αύξηση 2%, έναντι 4%).
2. Συνεχίστηκε το απαράδεκτο φαινόμενο των μηδενικών «αυξήσεων» σε κάποιους συναδέλφους, που δεν καλύπτουν έτσι ούτε την απώλεια εισοδήματος που είχαν εξαιτίας του πληθωρισμού (επίσημη εκτίμηση για 3%).
3. Τα bonus σε μετρητά και σε μετοχές και οι αυξήσεις μέσω αναβάθμισης στα «grades» δεν αποτελούν πεδίο συμβατικών ρυθμίσεων με την Τράπεζα που γενικά δίνει «όσο θέλει – σ’ όποιους θέλει». Δεν είναι όμως νόμιμος και παραδεκτός ο συμψηφισμός αυτών των επιπλέον αμοιβών με την εκ του νόμου προβλεπόμενη αποζημίωση λόγω υπερωριών αυτών των συναδέλφων, που τελικά, σε πολλές περιπτώσεις, τους συμφέρει να πληρώνονται μόνο τις υπερωρίες κι ας μην παίρνουν bonus. Είναι τελικά απαράδεκτο – επίσημα – οι εκπρόσωποι της Τράπεζας να ενημερώνουν τους συναδέλφους και να συνομολογούν αυτή την παρανομία σαν αιτιολογία χορήγησης ή μη του bonus. Εξίσου παράνομη είναι η μη πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης σ’ όσους έχουν διαβαθμισθεί με grades άνω του 6, όπως κατ’ επανάληψην έχουμε τονίσει.
4. Αντίθετα, σε θετική κατεύθυνση, κινείται το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗΣ που αφορά το Δίκτυο και την παροχή bonus σε υπαλλήλους που πρίν δεν έπαιρναν (χαμηλοί κρίκοι της ιεραρχίας) παρά τη δριμεία κριτική που δέχτηκε από κάποιους… πρίν εφαρμοσθεί! Στο Α’ τρίμηνο εφαρμογής του, 2.600 δικαιούχοι συνάδελφοι, μοιράστηκαν το ποσό των € 750.000, μ’ ανάλογη συνέχεια κατά το Β’ τρίμηνο. Φυσικά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης (ποσά – διαδικασία) και επέκτασης του συστήματος για τους υπαλλήλους των Κεντρικών Υπηρεσιών.

Εμείς έχουμε δημόσια παραδεχτεί την αρχή τη προσπάθειας για ανάπτυξη της Τράπεζας, μ’ αντίστοιχο όφελος των εργαζομένων. Δεν συνθηματολογούμε, ούτε κινδυνολογούμε, αλλά με τεκμηρίωση αναδείξαμε τις θέσεις μας για τις αυξήσεις και τις αμοιβές του Προσωπικού, που καταβάλει υπερπροσπάθεια, σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας και φέρνει θετικά αποτελέσματα.
? Έχουμε προσπαθήσει μέσω της Ο.Τ.Ο.Ε και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που κατ’ έτος υπογράφει να δεσμεύσουμε συμβατικά τις Τράπεζες που μισθοδοτούν το προσωπικό τους με τον ενιαίο συμβατικό μισθό στη χορήγηση της μέσης αύξησης της Ο.Τ.Ο.Ε στο τμήμα των αποδοχών μας που ως κατώτερα όρια καθορίζουν οι συμβάσεις της και ο Νόμος. Η πρόσφατη νομική υποχρέωση για ανάλυση της μισθοδοσίας διευκολύνει αυτή την προοπτική που και πρόσφατα έθεσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου μας Στάθης Χαρίτος στην χθεσινή (22-4-04) Εκτελεστική Γραμματεία της Ο.Τ.Ο.Ε, η οποία ομόφωνα την έκανε δεκτή. Έτσι το φαινόμενο των μηδενικών «αυξήσεων» θα εκλείψει οριστικά, με το καθορισμό ενιαίου – κατώτατου ορίου.
? Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες στο χώρο μας για εξορθολογισμό του συστήματος αμοιβών – αυξήσεων, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις που προαναφέραμε σε βάρος των συμφερόντων – δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και την ομόφωνη βούληση του Δ.Σ. του Union για υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με την Τράπεζα στα πλαίσια που ορίσαμε με την ανακοίνωσή μας Νο 26/11-3-04 και όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια.
Με την δική σας συμπαράσταση και συσπείρωση γύρω από το Σωματείο μας θα το πετύχουμε!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά με τις υπερωρίες που συμψηφίζονται ή που δεν πληρώνονται, παράλληλα με την συνεχόμενη παραβίαση του ωραρίου εργασίας κυρίως σ’ ορισμένες Κ ε ν τ ρ ι κ έ ς Υπηρεσίες, που θεωρούν την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και την αμαύρωση της δημόσιας εικόνας της Τράπεζας, ως «επίτευγμα» είχαμε και κρούσματα απειλών σε βάρος εργατικών και άξιων συναδέλφων… γιατί απεχώρησαν από την Τράπεζα – αφού τελείωσαν την ανατεθείσα σ’ αυτούς εργασία – δύο (2) ολόκληρες ώρες μετά τη νόμιμη λήξη του ωραρίου τους!!!
Υπενθυμίζουμε στους παραβάτες ότι έχουν διπλές ποινικές ευθύνες γι’ αυτόν τον «υπερβάλλοντα ζήλο». Τους υποσχόμαστε ότι αν συνεχίσουν θα ‘χουμε με τη δική μας προσωπική παρουσία καθημερινούς ελέγχους με την Επιθεώρηση Εργασίας κι επειδή άλλη γλώσσα δεν καταλαβαίνουν – παρά τις συνεχείς υπομνήσεις μας – θα ανοίξουμε και θα δημοσιοποιούμε «μαύρη Βίβλο» με τέτοια συμβάντα και τους αρνητικούς πρωταγωνιστές τους, που δυσφημούν ουσιαστικά την Τράπεζα και πλήττουν την εικόνα της, ακυρώνοντας και τις δικές μας προσπάθειες για μετριοπάθεια και διαλλακτικότητα. Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε με στοιχεία που διαθέτουμε.

Η παρούσα ανακοίνωση απηχεί χθεσινή (22-4-04) ο μ ό φ ω ν η απόφαση του Δ.Σ του Union.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
(UNION) EUROBANK

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΣΣΑΣ

 

 

Διαβάστε επίσης

cms286
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 110 / 23-12-2011
cms282
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 109 / 20-12-2011
cms284
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms285
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms280
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 108 / 08-12-2011
cms279
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 107 / 08-12-2011