ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 16 / 16-11-06

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 16/16-11-2006
 
Αγαπητοί /ες συνάδελφοι /ισσες,
 
   Βρισκόμαστε στο τέλος μίας έντονης και με πολλά προβλήματα χρονιάς, που θα έχουμε την ευκαιρία διεξοδικότερα να αποτιμήσουμε αργότερα (κατεδάφιση ειδικών ασφαλιστικών Ταμείων ορισμένων Τραπεζών, «πόλεμος» σκοπιμοτήτων και υποκρισίας για το «Τhe Mall», ιδιωτικοποιήσεις Τραπεζών, όπως η ΕΜΠΟΡΙΚΗ, νέες μεγάλες συγχωνεύσεις, όπως ΕΓΝΑΤΙΑ – ΛΑΪΚΗ – MARFIN, άκαρπες κινητοποιήσεις εργαζομένων όπως οι εκπαιδευτικοί και η ΟΤΟΕ κ.λ.π).
   Σαν να μην έφταναν όλα αυτά πηγαίνουμε για το 28ο Συνέδριο που θα αναδείξει τη νέα Διοίκηση της ΟΤΟΕ, χωρίς να έχει υπογραφεί η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας με τις Τράπεζες για 1η φορά στην ιστορία του Κλάδου μας!
   Για το σκοπό αυτό η ΟΤΟΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για αύριο Παρασκευή 17-11-06, που καλύπτει το Union.
   Φυσικά αν δεν κλείσει το θέμα της κλαδικής σύμβασης, ούτε εμείς μονομερώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις με τη Τράπεζα για την υπογραφή της δικής μας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όπως κάναμε κάθε χρόνο από το 2000 και μετά.
 
   Τέλος, με απόφαση του Δ.Σ. του Union αποφασίσαμε την ανεξάρτητη (από Κόμματα – Παρατάξεις – Κυβέρνηση και Εργοδοσία) κάθοδό μας στις αρχαιρεσίες του Συνεδρίου της ΟΤΟΕ, για να διεκδικήσουμε την εκλογή μας στα όργανα Διοίκησής της, μέσω ακηδεμόνευτου και αδέσμευτου σχήματος με το τίτλο «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ». Η παράταξη αυτή είναι φυσικά ανοιχτή και σε κάθε σύνεδρο που αποδέχεται τις αρχές του ανεξάρτητου συνδικαλισμού και της ενότητας του Κλάδου. 
 
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Eurobank: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ.
 
   Κυκλοφόρησε η υπ’ αριθμ. 29/10-11-06 Εγκύκλιος του Τ.Α.Δ της Τράπεζας σύμφωνα με την οποία από 1/12/2006 η αποπληρωμή των πάσης φύσεως καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών του Προσωπικού θα γίνεται με χρέωση της οφειλής από τον λογ/σμό μισθοδοσίας.
   Μετά από παρέμβασή μας προς τη Διοίκηση της Τράπεζας διευκρινίστηκε ότι αυτή η πρακτική δεν αφορά τα υφιστάμενα καταναλωτικά δάνεια πάσης φύσεως – πιστωτικές κάρτες του Προσωπικού, αλλά όσα θα συναφθούν (νέα) από 1/12/06.
   Τονίζουμε κι εδώ – όπως κάναμε προς τους εκπροσώπους της Τράπεζας – ότι διαφωνούμε μ’ αυτή τη πρακτική της Τράπεζας ακόμα και μετά τη διευκρίνιση που αυτή παρείχε, γιατί πιστεύουμε ότι με το μέτρο αυτό και από 1-12-06, πολλά, νέα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που θα ενδιέφεραν τους εργαζόμενους να συνάψουν με την Τράπεζά τους θα οδηγηθούν στον ανταγωνισμό που δεν θέτει τέτοιο όρο αποπληρωμής…
   Οπωσδήποτε για την περίπτωση αυτή (νέα δάνεια – νέες κάρτες) απαιτείται η υπογραφή των ενδιαφερομένων πιστούχων συναδέλφων στις αντίστοιχες συμβάσεις για την χρέωση των δόσεων αποπληρωτής στον λογαριασμό μισθοδοσίας τους.
 
   Είναι γεγονός ότι το κόστος του χρήματος έχει αυξηθεί κυρίως από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αντίστοιχες είναι οι συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την άναρχη πιστωτική επέκταση των νοικοκυριών κυρίως στα προϊόντα της καταναλωτικής πίστης. Η αύξηση συνεπώς που έγινε στα κυμαινόμενα επιτόκια αυτής της κατηγορίας για την πελατεία της Τράπεζας ήταν δεδομένη και αναπόφευκτη.
 Επειδή όμως «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» το Σωματείο μας φρόντισε έγκαιρα και με θεσμικό τρόπο να προλάβει τέτοιο ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου, τόσο στα προσωπικά δάνεια των συναδέλφων, όσο στα πάσης φύσεως καταναλωτικά του δάνεια και πιστωτικές κάρτες που έχει από τη Τράπεζα, μέσω της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που υπέγραψε με την Διοίκηση της Τράπεζας στις
19-7-2004, σύμφωνα με την οποία:
Α) Το ανώτατο επιτρεπόμενο επιτόκιο προσωπικών δανείων των συναδέλφων από 1-8-2004 είναι 2% ετησίως.
Β) Το ανώτατο επιτρεπόμενο επιτόκιο των πάσης φύσεως καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών των συναδέλφων από 1-9-2004 είναι 8,5 % ετησίως.
   Η σύμβαση αυτή που πετύχαμε να υπογράψουμε με την Τράπεζα είναι έγκυρη, έχει νομική ισχύ, δεσμεύει συμβατικά την Τράπεζα και καλύπτει όλους τους εργαζόμενους σ’ αυτή άσχετα αν είναι μέλη ή όχι του Union. Δεν καλύπτει μόνο το Προσωπικό των θυγατρικών Εταιριών της Τράπεζας που δεν έχουν σύμβαση εργασίας με την ίδια.
 
 
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΓΝΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ
    
 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
 
Για το Δ.Σ του Union Eurobank
                                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
   
                                                       Στάθης Χαρίτος                               Δημήτρης Κίσσας   

 

 

Διαβάστε επίσης

cms286
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 110 / 23-12-2011
cms282
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 109 / 20-12-2011
cms284
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms285
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms280
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 108 / 08-12-2011
cms279
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 107 / 08-12-2011