AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 130 / 1-2-06

Ως γνωστόν με σειρά επιστολών ταυτόσημου περιερχομένου οι έξι (6) μεγαλύτερες Τράπεζες (Εθνική, ALPHA BANK, Eurobank, Πειραιώς, Εμπορική, Αγροτική) στις 31-1-2006 προς την ΟΤΟΕ , αρνήθηκαν να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση για τη συζήτηση και την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας έτους 2006 , προκρίνοντας τα ζητήματα που αφορούν τους όρους και την αμοιβή εργασίας να καθορίζονται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μέσω των οικείων πλέον αντιπροσωπευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων κάθε Τράπεζας.
Το γεγονός αυτό πλήττει την υπόσταση της ΟΤΟΕ της οποίας το ρόλο περιορίζει δραματικά μετά μάλιστα κι από το πλήγμα που έχει υποστεί στη ρύθμιση του Ασφαλιστικού των Τραπεζών, όπου δια νόμου η Κυβέρνηση επιχειρεί την κατάργηση επιχειρησιακών συλλ. συμβάσεων εργασίας που έχουν ισχύ σε επιμέρους Ταμεία Τραπεζών, όπως της Εμπορικής Τράπεζας.
Το Σωματείο μας πιστεύει απόλυτα στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και το διάλογο, ως πρώτο μέσο επίλυσης των εργατικών διαφορών. Θεωρεί θεμελιακό για τα δικαιώματα των εργαζομένων το νόμο 1876/1990 (σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου υπέγραψε την επιχειρ. συλλ. σύμβαση εργασίας με την Τράπεζα στις 18-1-06 για τη ρύθμιση της λειτουργίας των νέων μονάδων στο «Mall» και στο «COSMOS») και αντιτίθεται πλήρως στη μαζική μη προσέλευση των Τραπεζών στον κλαδικό διάλογο με την ΟΤΟΕ , θεωρώντας καταχρηστική την εκ μέρους τους άσκηση του σχετικού δικαιώματος. Διαφωνεί μ’ όσους επιχειρούν εξαιτίας αυτής της δυσμενούς για το Κλάδο εξέλιξης να αποκομίσουν πολιτικά, κομματικά ή συνδικαλιστικά οφέλη, είτε εμπλέκοντας τη Κυβέρνηση, είτε καταγγέλλοντας (χωρίς στοιχείο) συγκεκριμένους Υπουργούς της, από τη στιγμή που ο Υπουργός Απασχόλησης ανέλαβε μεσολαβητική προσπάθεια για να γεφυρώσει τις εκατέρωθεν διαφορές.

Σ’ αυτό το «πνεύμα» κινήθηκε και κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ το μέλος της και Πρόεδρος του Δ.Σ του Union, Στάθης Χαρίτος, γι’ αυτό και συμφώνησε με την πρόταση του Προέδρου της ΟΤΟΕ (ενημέρωση συναδέλφων – πολιτικών κομμάτων – κοινής γνώμης – επιστημονικών φορέων) που είχε ως κατακλείδα την προκήρυξη πανελλαδικής – παντραπεζικής απεργίας για την Δευτέρα 6-2-2006, στην οποία καλούμε να συμμετάσχουν όλα τα μέλη μας.

Το κρίσιμο σ΄αυτή τη περίπτωση είναι ότι από το 1990 αμφισβητείται η νομική δυνατότητα καταφυγής της ΟΤΟΕ στις υπηρεσίες του ΟΜΕΔ (μεσολάβηση – διαιτησία) για την επίλυση της διαφοράς, εφόσον η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (Ε.Ε.Τ) δεν είναι εργοδοτική οργάνωση. Το θέμα αυτό το είχαμε επισημάνει όλα αυτά τα χρόνια και με κάθε ευκαιρία στα αρμόδια όργανα της ΟΤΟΕ, χωρίς δυστυχώς να εξευρεθεί λύση, παρά την μακρά συγκυρία της κοινής πολιτικής τοποθέτησης Κυβέρνησης – Ηγεσίας Συνδικάτων και ΟΤΟΕ – Διοικήσεων υπο κρατικό έλεγχο Τραπεζών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Καταγγέλλουμε δημόσια τον Αχιλλέα Παπαγεωργίου, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου της τ. Τράπεζας Εργασίας γιατί σήμερα δημόσια προπηλάκισε και εξύβρισε το απλό μέλος του Union συνάδελφο Πέτρο Μέρκο (προερχόμενο από τα νέα μέλη μας) επειδή σήμερα μοίραζε στο επί της οδού Θεσ/κης κτίριο που εργαζόταν στο Μοσχάτο (ΤΕΣΑΠ) την χθεσινή αποκαλυπτική ανακοίνωσή μας Νο 129/31-1-06, με τίτλο: «Ανηλεής πόλεμος συμφερόντων σε βάρος του Union και της Τράπεζας».
Τόσο άντεξε η επίπλαστη δημοκρατία του «συνδικαλιστή» συναδέλφου της τ. Τράπεζας Εργασίας, που οχυρώθηκε πίσω από την συνδικαλιστική προστασία που του προσφέρει η ιδιότητά του, ως μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου του και τάβαλε μ’ ένα απλό εργαζόμενο και το δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του να διακινεί τις ανακοινώσεις του μεγαλύτερου Σωματείου της Τράπεζας.
Αν τον κ. Παπαγεωργίου τον πείραξε το περιεχόμενο της ανακοίνωσής μας, ας κάνει υπομονή, γιατί τώρα αρχίσαμε να ξεσκεπάζουμε το ποιοί είναι και τι επιδιώκουν σε βάρος των καλώς εννοουμένων συμφερόντων – δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων της Τράπεζας, αλλά και των μελών τους.
Οι προοδευτικοί άνθρωποι που δηλώνουν «Συνασπισμός» και επικαλούνται τον κ. Αλαβάνο δεν παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, επειδή δεν συμφωνούν μ’ αυτές οι ίδιοι.
Αυτή δεν είναι προοδευτική νοοτροπία, αλλά ολοκληρωτική και ως τέτοια την καταγγέλλουμε και την παραδίδουμε στην κρίση σας.

ΌΛΟΙ στην απεργία της Δευτέρας: 6-2-06
ΝΑΙ στο διάλογο, ΝΑΙ στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις
ΝΑΙ στην υπογραφή ικανοποιητικής συλλογ. σύμβασης
εργασίας από την ΟΤΟΕ