AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 126 / 29-12-05

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Η ΟΤΟΕ στο μόνιμο ρόλο της βακτηρίας του Συλλόγου της τ.Τράπεζας Εργασίας και με νομικά διάτρητη, αλλά και συνδικαλιστικά περίεργη απόφασή της «κήρυξε» 24ωρη απεργία μόνο για τα καταστήματα της Eurobank σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις 30-12-2005, διαμαρτυρόμενη για την λειτουργία του κατ/τος της Τράπεζας στο εμπορικό κέντρο ” The Mall ”, που λειτουργεί παράνομα κατά την άποψή τους.
Η αρχική απόφαση της Εκτελ. Γραμματείας της ΟΤΟΕ ήταν η προκήρυξη απεργίας μόνο για το συγκεκριμένο κατ/μα της Τράπεζας και παρά τις προειδοποιήσεις του Προέδρου του Union Eurobank και μέλους της Ε.Γ. και του Γεν. Συμβουλίου της ΟΤΟΕ ότι τέτοιο δικαίωμα δεν έχει η ΟΤΟΕ, αφού φυσικά της μέλη έχει μόνο Σωματεία και όχι εργαζόμενους – μέλη Σωματείων. Τυχόν συμμετοχή σε παράνομη απεργία έθετε σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους του ” The Mall ”, για τα συμφέροντα των οποίων όψιμα «κόπτονται» ο ηγετικός πυρήνας της ΟΤΟΕ και ο Σύλλογος της τ.Τράπεζας Εργασίας. Οι συνάδελφοι όμως αυτοί είναι μέλη του Union και μόνο η απόφαση του ΔΣ μας μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση των μελών του, άλλως συμμετέχουν σε παράνομη απεργία. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη του Σωματείου μας στα Κατ/τα Αθήνας και Θεσ/κης.
Δεν καλύπτουμε την απεργιακή κινητοποίηση της ΟΤΟΕ, γιατί:
1)
Το θέμα των κινητοποιήσεων της ΟΤΟΕ σε βάρος του κατ/τος της Τράπεζας στο ” The Mall ” ξεκίνησε από την επομένη των εγκαινίων του (25-11-05), χωρίς καμιά ενημέρωση του Σωματείου μας, χωρίς καμιά σύγκληση των Οργάνων Διοίκησης της ΟΤΟΕ, που για πρώτη φορά ασχολήθηκαν τη Δευτέρα 19-12-05 (ΕΓ) και τη Πέμπτη 22-12-05 (ΓΣ), όπου για 1η φορά ακούστηκε και η άποψή μας, παρ΄ ότι είμαστε η αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση της Τράπεζας με 3.700 μέλη, έναντι 1.900 της τ. Τράπεζας Εργασίας και επιπλέον όλοι οι εργαζόμενοι στο ¨ The Mall ¨ είναι μέλη μας που επιθυμούν να δουλέψουν εκεί και δεν ήγειραν θέμα!
2)
Ανάγλυφες οι προθέσεις της ΟΤΟΕ φάνηκαν στην Νο 26/1-12-05 τετρασέλιδη ανακοίνωσή της (χωρίς απόφαση οργάνων) που καλούσε σε συμμετοχή για την απεργία της ΓΣΕΕ στις 14-12-05 και στη σελ. 3 («Εργασιακές Σχέσεις») κατακεραυνώνει την Eurobank για την λειτουργία του ¨ The Mall ¨, γιατί: «νοθεύει κατάφωρα και προκλητικά τον ανταγωνισμό μεταξύ των Τραπεζών»!!!
3)
Αυτόν τον ανταγωνισμό η ίδια η ηγεσία της ΟΤΟΕ για το ίδιο θέμα ευνόησε αρκετές φορές στο παρελθόν, αφού ως γνωστόν ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας και το ωράριο συναλλαγών των τραπεζοϋπαλλήλων ρυθμίζονται αποκλειστικά και μόνο από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ΟΤΟΕ – Τραπεζών με τελευταία κλαδική ρύθμιση την ΣΣΕ 2002-2003 άρθρο 5. Το ωράριο αυτό παραβιαζόταν και παραβιάζεται ακόμα και σήμερα σε πολλές Τράπεζες και σημεία, χωρίς η ΟΤΟΕ να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της, ίσως γιατί τα ενδιαφερόμενα σωματεία δεν είχαν το ρόλο αυτού της τ.Τράπεζας Εργασίας που πιστεύει ότι «πριονίζοντας το κλαρί που κάθεται» ισορροπεί στο ναρκισσισμό της ματαιοδοξίας του.
Συγκεκριμένα:
Από το 1975 λειτουργεί κατάστημα της ΕΤΕ στην πολυσύχναστη πλατεία Συντάγματος της Αθήνας και εκτελεί συναλλαγές 6 μμ με 8 μμ κάθε απόγευμα! Εδώ και 23 χρόνια λειτουργεί τα απογεύματα το κατ/μα της ALPHA BANK στον Φάρο Ψυχικού! Μέσα στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» λειτουργούν κατ/τα όχι μόνο της ALPHA BANK , αλλά και της Εμπορικής Τράπεζας με ωράριο εργασίας καθημερινά ( και Σάββατα και Κυριακές και Αργίες ) από 14,00΄ έως 21,00΄ ωράριο συναλλαγών από 14,00΄ έως 20,00΄.
Φυσικά συνάδελφοι της Εθνικής Τράπεζας εργάζονται εντός των πολυκαταστημάτων « ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ ΑΕ » και « MEDIA MARK Τ » σήμερα για έγκριση δανείων καθημερινά μέχρι τις 21,15΄ ή 21,00΄, αλλά και το Σάββατο από 8,00΄μέχρι 15,00΄.
Οι πιο πάνω «λειτουργίες» που ενδεικτικά αναφέρουμε εδώ παραβιάζουν τις κλαδικές ρυθμίσεις της ΟΤΟΕ για το ωράριο εργασίας και συναλλαγών, για τα οποία απεργήσαμε 39 ημέρες πριν 25 χρόνια ως κλάδος και μάλιστα με σύμπραξη της σημερινής ηγεσίας της ΟΤΟΕ που πρωτοστατεί στα «χάπενινγκς» μόνο κατά της Eurobank .
4) Έχουμε στα χέρια μας συμφωνίες των Συλλόγων Εργαζομένων τόσο στην ΕΜΤΕ όσο και στην ΕΤΕ που συνομολογούν τη παραβίαση των κλαδικών συλλογικών ρυθμίσεων ΟΤΟΕ – Τραπεζών για το ωράριο και για τα πιο πάνω σημεία τραπεζικών συναλλαγών, αλλά και για μονάδες κεντρικών υπηρεσιών, που ωστόσο δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, αλλά απλώς εκθέτουν τους σημερινούς «ακτιβιστές» της ΟΤΟΕ στο ¨The Mall¨, όπως:
Τον σδ Ζώη Πεππέ (μόνιμο προστάτη του Συλλόγου της τ.Τ.Εργασίας) που ως καθ΄ ύλην αρμόδιος Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων της ΟΤΟΕ ανέχτηκε (χωρίς απόφαση οργάνων) το σπάσιμο του κλαδικού ωραρίου με την από 12-7-2001 ΕΣΣΕ του ΣΥΕΜΤΕ, που προσυπογράφει . . . η ΟΤΟΕ, της οποίας Αντιπρόεδρος ήταν ο σημερινός της Πρόεδρος σδ Δ. Τσουκαλάς. Ο ίδιος ο σημερινός Πρόεδρος της ΟΤΟΕ συμπράττει στο Πρακτικό Συμφωνίας της ΕΤΕ με το Σύλλογό της, που «ρυθμίζει» αλλαγές στο ωράριο, που μόνο με κλαδική ΣΣΕ μπορούν να γίνουν . . .
5)Το Σωματείο μας φυσικά δε συνηγορεί σε καμία καταστρατήγηση του θεσμοθετημένου τραπεζικού ωραρίου, ούτε προσήλθε κρυφίως να υπογράψει καμία «ειδική συμφωνία» με την εργοδότιδα Τράπεζα και ζήτησε αυτά τα θέματα να τα δεί κεντρικά η ΟΤΟΕ και να τα ρυθμίσει μέσω κλαδικής ΣΣΕ . Φαίνεται όμως ότι οι σκοποί των «ακτιβιστών» του The Mall είναι άλλοι και αυτό αποδεικνύεται από την θέση τους, ότι για να είναι δήθεν νόμιμες οι βάρδιες και η συγκεκριμένη εργασία τα Σάββατα πρέπει αυτή τη δουλειά να την εκτελούν . . . «τρίτοι» μη τραπεζικοί υπάλληλοι .
Υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας της απασχόλησης στις Τράπεζες μετά από αυτό;
6)Το ΔΣ του Σωματείου μας με ομόφωνη απόφασή του στις 5-12-2005 τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας κάθε νέας τραπεζικής μονάδας της Τράπεζας, που δίνει δουλειά στο Προσωπικό της, υπέρ της αυτοδύναμης ανάπτυξης του δικτύου της (όχι άλλες συγχωνεύσεις), υπέρ της αξιοποίησης του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού και της υπηρεσιακής του εξέλιξης και δεν είναι αντίθετο στη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας στο ¨The Mall¨ υπό τους όρους:
α) Η μονάδα να έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας
β) Το ωράριο εργασίας- συναλλαγών να είναι σύμφωνο με τα οριζόμενα στις κλαδικές ΣΣΕ ΟΤΟΕ – Τραπεζών και στην κείμενη νομοθεσία.
Αυτά ήδη τα έχουμε κάνει γνωστά στην Διοίκηση της Τράπεζας με την υπ΄ αρίθμ. 577/25-11-2005 επιστολή μας, αλλά και σε σχετική συνάντηση που είχαμε για αυτό το θέμα τονίσαμε την ανάγκη:
•  Της οικειοθελούς εργασίας των εκεί εργαζομένων
•  Την προσαύξηση των αμοιβών τους σύμφωνα με τα νομίμως οριζόμενα, συν τα «ρεπό» κλπ, αλλά και επιπλέον αμοιβές, λόγω της ιδιαιτερότητας της εν λόγω εργασίας.
Η Τράπεζα δέχτηκε όλες τις ως άνω προτάσεις μας και μας επέδειξε τόσο την νόμιμη άδεια λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος, που μετά το τραπεζικό ωράριο λειτουργεί ως ανταλλακτήριο (όπως και τα Σάββατα), όσο και την έγκριση της Επιθ. Εργασίας Ν. Ιωνίας για το ωράριο και τις βάρδιες.
Τέλος ρωτάμε: Aν η Eurobank αυθαιρετεί επί 32 ημέρες, γιατί κανείς δεν υπέβαλε μηνύσεις και ουδείς από τους υπευθύνους δεν συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία, όπως απειλούν οι πύρινοι κονδυλοφόροι σ΄ όλη αυτή την έντυπη λογοδιάρροια;
Αν όλοι αυτοί οι «Ηρακλείς» της νομιμότητας και του αγώνα με τις πλάτες άλλων επιθυμούσαν να είναι συνεπείς με τις όψιμες «κορώνες» τους θα ‘πρεπε να τηρούν την ίδια στάση σ΄ όλες τις Τράπεζες, ανεξαρτήτως Διοικήσεων, Κυβερνήσεων και Σωματείων.

 

* * *

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ EUROBANK EFG .

* * *

TO ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ UNION EUROBANK

 

 

Διαβάστε επίσης

cms286
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 110 / 23-12-2011
cms282
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 109 / 20-12-2011
cms284
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms285
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms280
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 108 / 08-12-2011
cms279
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 107 / 08-12-2011