ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 106 / 12-11-08

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 106/12-11-2008
 
Financial Crisis
 
Ø      Δεσπόζουσα και ισχυρή η θέση της Eurobank στην ελληνική τραπεζική αγορά
Ø      Συγκριτικό πλεονέκτημα ο Όμιλος Λάτση
Ø      Οι εργαζόμενοι στηρίζουν την εργασία τους και αποδοκιμάζουν την παραπληροφόρηση
Ø      Η ασφαλέστερη επένδυση της Τράπεζας είναι αυτή προς το Προσωπικό
 
Αγαπητοί συνάδελφοι/ισσες,
 
Για την εν θέματι διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις παρενέργειες που δημιούργησε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τους εργαζόμενους σε αυτό, δεν “κρυφτήκαμε”, για να δούμε που θα “γείρουν τα νερά”!
Πήραμε αμέσως δημόσια θέση μέσω της εφημερίδας μας “Union News” (ενυπόγραφο σημείωμα του Προέδρου του Δ.Σ. Στάθη Χαρίτου, σελ. 2 “Η μαγκιά”). Η εφημερίδα μας μοιράστηκε το α’ πενθήμερο του Οκτωβρίου σε όλα τα μέλη μας με πλήρη ενημέρωση για την τύχη όλων των κατακτήσεων του Σωματείου μας που δεν μπορούν να επηρεασθούν από την κρίση ή το “άλλοθι” της κρίσης.
Επισημάναμε τον αγώνα των εργαζομένων στα “χαρακώματα” της πρώτης γραμμής, για να μην περάσει ο πανικός και η καθοδηγούμενη κινδυνολογία σε βάρος της Τράπεζας προς το πελατολόγιο της.
Δυστυχώς κάποιοι δεν έβαλαν ακόμα μυαλό και για ίδιον όφελος (ανταγωνιστικό) προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την δεσπόζουσα και ισχυρή θέση της Τράπεζας και να ακυρώσουν τον αγώνα των Εργαζομένων σε αυτή, που έχουν καταξιωθεί στην Κοινή Γνώμη, ως οι πλέον παραγωγικοί και αποδοτικοί τραπεζοϋπάλληλοι.
Και ο πλέον αδαής πολίτης αυτής της χώρας γνωρίζει ότι η Eurobank έχει ισχυρή μετοχική σύνθεση, που εγγυάται ο μεγαλομέτοχος (Όμιλος Λάτση). Σε περιόδους κρίσεων αυτό είναι από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας Τράπεζας.
 
Ποια είναι η Eurobank σήμερα
 
Δημοσιεύτηκαν τα επίσημα αποτελέσματα της Τράπεζας που αφορούν το διάστημα από 01/01/08-30/09/08 δηλ. ενσωματώνουν και τις πρώτες παρενέργειες της κρίσης, που για τους γνωρίζοντες “σοβεί” εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον.
Σύμφωνα με αυτά, η Τράπεζα:
  1. Έχει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια 11%, πολύ πιο πάνω από το όριο της Τράπεζας της Ελλάδος.
  2. Δεν έχει καμία έκθεση σε δάνεια μειωμένης εξασφάλισης ή άλλα “τοξικά προϊόντα”.
  3. Η επένδυση της στις θυγατρικές Τράπεζες της “Νέας Ευρώπης” (Ρουμανία, Σερβία, Πολωνία, Τουρκία, Κύπρος) απέδωσε, αφού τα συνολικά κέρδη από 42 εκ. € το εννεάμηνο του 2007 υπερτριπλασιάστηκαν (135 εκ. € το εννεάμηνο του 2008).
  4. Ο δείκτης κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων υπερβαίνει το 100%.
  5. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 647 εκ. € (αύξηση κατά 4,6%) και τα οργανικά σε 560 εκ. € (αύξηση 17,9%), ενώ το κρίσιμο νούμερο των ημερών που είναι οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 42,5% σε ετήσια βάση!
 
► Η Eurobank παραμένει 1η στις αξιολογήσεις των ελληνικών Τραπεζών και από του τρεις (3) ξένους οίκους: Standard & Poors, Moodys, FitchRatings (βλ. εφημ. “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, 19/10/2008).
H Εurobank δεν περίμενε το Νόμο της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, και ήδη εξήγγειλε (10-11-2008) δέσμη μέτρων για την στήριξη των Νοικοκυριών, των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια καταθέσεων παρά τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που αναφέρονται στην ΕΚΤ και το Euribor/Libor.
 
Συμπέρασμα
 
Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από τη Διοίκηση της Τράπεζας όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων σε αυτήν, όχι μόνο γιατί το Προσωπικό τα έχει κατοχυρώσει με το “σπαθί” του, αλλά και γιατί η Τράπεζα παραμένει ισχυρή, στην πρωτοπορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η ασφάλεια της απασχόλησης είναι αδιαπραγμάτευτος όρος των σκοπών του Σωματείου μας. Την εγγυάται η ευρωστία και η φερεγγυότητα της Τράπεζας.
Για τους ίδιους λόγους η πελατεία της Τράπεζας πρέπει να αισθάνεται απολύτως ασφαλής.
Δεν παραγνωρίζουμε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης, αλλά με “ξόρκια” αυτή δεν αφορίζεται. Χρειάζονται μέτρα σταθεροποίησης της πραγματικής Οικονομίας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο πιστωτικό σύστημα. Ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και πολιτική σταθερότητα.
Οι κρατικοποιήσεις Τραπεζών ή αντίθετα οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις δεν αποτελούν λύση, αλλά άλλοθι κάποιοι να επωφεληθούν από την κρίση. Στόχος πρέπει να είναι οι επιμέρους βελτιώσεις του συστήματος, όπως:
  • Ουσιαστική άσκηση εποπτείας και ελέγχου των Τραπεζών από την Πολιτεία.
  • Τα ποιοτικά κριτήρια να αντικαταστήσουν πολλά από τα ποσοτικά στη λήψη των επιχειρηματικών αποφάσεων των Τραπεζών.
  • Η κρίση προσφέρεται για ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Τραπεζών με τους πελάτες τους, τους εργαζόμενους και την συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση και όχι για το αντίθετο.
  • Φιλολαϊκός προσανατολισμός στην επιχειρηματική δράση των Τραπεζών, αφού η σχέση τους με την Κοινωνία είναι ανταποδοτική.
 
Το Δ.Σ. του Σωματείου UnionEurobank
 

 

 

Διαβάστε επίσης

cms286
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 110 / 23-12-2011
cms282
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 109 / 20-12-2011
cms284
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms285
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms280
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 108 / 08-12-2011
cms279
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 107 / 08-12-2011