AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 3 / 29-6-06

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Περιήλθε στην αντίληψη μας έγγραφο της Διεύθυνσης Marketing Δικτύου (Ιούνιος 2006) σχετικό με τη διαδικασία παραλαβής-παραγγελίας αξεσουάρ ένδυσης των υπαλλήλων του Δικτύου της Τράπεζας (γραβάτες-φουλάρια-κονκάρδες) που με καθυστέρηση έξι (6) ετών φαίνεται ότι υλοποιεί το πρόγραμμα Κατακτήστε την Κορυφή (Απρίλιος 2000) και ειδικά το κεφάλαιο: περιβάλλον καταστήματος-ενδυμασία στελεχών.

Οφείλουμε να τονίσουμε κατ’ αρχήν προς κάθε κατεύθυνση ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις των υπαλλήλων της Eurobank EFG έναντι της Τράπεζας και των συναλασσομένων με αυτή εξαντλούνται στα όσα προβλέπει ο Κανονισμός Προσωπικού της (Επιχ.Συλλ.Σύμβαση Εργασίας Τράπεζας- Union της 12-09-2000). Πουθενά στον Κανονισμό αυτό, που είναι ο εσωτερικός νόμος της Τράπεζας, δεν αναφέρεται τέτοια υποχρέωση των υπαλλήλων της, περί ομοιόμορφης επαγγελματικής εμφάνισης.

Επιπλέον, τονίζουμε με έμφαση ότι το θέμα αυτό ουδέποτε αποτέλεσε αντικείμενο διαλόγου μαζί μας και επιχειρείται να επιβληθεί μονομερώς παραβιάζοντας και την ελεύθερη προσωπικότητα κάθε εργαζόμενου, αφού η εξωτερική εμφάνιση του μισθωτού αποτελεί κύριο στοιχείο της. Δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί στο χώρο της Τράπεζας και των Ελληνικών Τραπεζών γενικότερα ειδικές αντιλήψεις και συναλλακτικά ήθη περί ομοιόμορφης επαγγελματικής εμφάνισης όπως π.χ. στο Προσωπικό Ασφαλείας ή στους υπαλλήλους αεροπορικών εταιρειών κ.λ.π., έτσι ώστε να μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, ως νόμιμη βάση του μέτρου, έστω το έθιμο ή τη συνήθεια-πρακτική της επιχείρησης. Αλλά ούτε το είδος της παρεχόμενης εργασίας του τραπεζοϋπαλλήλου έχει ισχυρό αιτιώδη σύνδεσμο με την εμφάνιση του για να δικαιολογεί τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου που προσκρούει στα εργασιακά ήθη, την αρχή της καλής πίστης και την πρακτική των Τραπεζών.

Η σχετική αξίωση της Τράπεζας δεν μπορεί να πηγάζει από υποκειμενικές και ανέλεγκτες εκτιμήσεις ή έστω από ιδεολογία που έχει δανειστεί από πολυεθνικές εταιρείες συμβούλων (Κατακτήστε την Κορυφή) για το πως πρέπει να είναι ντυμένος ένας υπάλληλος της. Όλα τα σχετικά με τους εργαζόμενους θέματα πρέπει να φιλτράρονται από τον Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να μην είναι μονομερείς εισηγήσεις marketing που μάλιστα θεωρούν τους εργαζόμενους μιας μονάδας ανθρωποδύναμη, γιατί τελικά επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ UNION

Το Σωματείο μας δεν συνηθίζει να κάνει κριτική για την κριτική. Η αρνητική κριτική που κάνουμε γι’ αυτό το θέμα θεμελιώνεται πιο πάνω, αλλά χωρίς κανένα σύμπλεγμα διατυπώνουμε και τις προτάσεις μας.

Να δεχτούμε λοιπόν-και εκ των υστέρων- την αναγκαιότητα του μέτρου που αποφάσισε η Τράπεζα. Τα αξεσουάρ που προσφέρει (γραβάτα για τους άνδρες, φουλάρι για τις γυναίκες) πρέπει κατά την ίδια να συνδυασθούν με ακριβά ρούχα και παπούτσια αντίστοιχα που θα συνάδουν τόσο με τα χρώματα της Τράπεζας όσο με την εποχή που φοριούνται…

Το ερώτημα είναι, γιατί ο κάθε υπάλληλος να επιβαρυνθεί ξαφνικά ένα επιπλέον κόστος ένδυσης-υπόδησης, για να ευθυγραμμιστεί με την ιδεολογία της Τράπεζας; Το θέλει; Του περισσεύει ο μισθός; Τον ρώτησε κανείς;

Αν η Τράπεζα, λοιπόν, υιοθετεί και η ίδια το μίγμα του marketing Κατακτήστε την Κορυφή (Το όραμα μας-Η αποστολή μας) πρέπει να καταβάλει και το ανάλογο κόστος στο κεφάλαιο επαγγελματική εμφάνιση και να μην το μετακυλύει έμμεσα στο Προσωπικό του Δικτύου. Ας βρει τρόπους είτε με την καταβολή ειδικού επιδόματος ένδυσης, είτε με την απευθείας παροχή των ενδυμασιών που επιθυμεί, είτε με την κάλυψη των αποδείξεων αγοράς από τους εργαζόμενους της στολής και των παπουτσιών. Μπορεί να συμβληθεί με κατά τόπους βιοτεχνίες ή κεντρικά γι’ αυτό το σκοπό για μείωση του σχετικού κόστους, αλλά σε καμία περίπτωση την πολιτική αυτή της Τράπεζας δεν πρέπει να τη χρηματοδοτήσουν εξ ιδίων οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που στο κάτω-κάτω δεν έχουν καμία νομική, συμβατική ή ηθική υποχρέωση προς τούτο.

Μέχρι να γίνει αυτό κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να φορέσει τα αξεσουάρ ένδυσης. Ας εφαρμόσει η Τράπεζα την πολιτική της για το ίδιο θέμα που αφορά την εκ μέρους της κάλυψη των εξόδων στολής για το Προσωπικό της Δ/νσης Φυσικής Ασφάλειας. Τότε θα έχει συνέπεια ενιαίας πολιτικής. Διαφορετικά εκ του μηδενός θα δημιουργήσει απρόβλεπτης έκτασης αναταραχή σ’ ένα θέμα που το Σωματείο μας δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο.

Για το Δ.Σ. του Union Eurobank

Ο Πρόεδρος

Στάθης Χαρίτος

Ο Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Κίσσας

 

 

 

Διαβάστε επίσης

cms286
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 110 / 23-12-2011
cms282
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 109 / 20-12-2011
cms284
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms285
Κατάλογος Θεατρικών Παραστάσεων
cms280
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 108 / 08-12-2011
cms279
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 107 / 08-12-2011