Αγαπητοί συνάδελφοι,
Την Τετάρτη 25/6/03, στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της Τράπεζας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του νεοεκλεγμένου Προεδρείου του Δ.Σ. του Union με τους εκπροσώπους της Διοίκησης της Τράπεζας. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν:
Από την Τράπεζα:
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Ξεν. Νικήτας, ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Ν. Νανόπουλος, οι Αναπλ. Δ/ντες Σύμβουλοι, κ. κ. Β. Μπαλλής και Ν. Καραμούζης και η Δ/ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κα Θ. Ζαμπέλλα.
Από το Σωματείο μας, όλα τα μέλη του Προεδρείου του Δ.Σ., δηλ:
Στάθης Χαρίτος (Πρόεδρος Δ.Σ.), Γιάννης Σιδεράτος (Αναπληρωτής Πρόεδρος Δ.Σ. – Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων), Κώστας Δικαιοφύλαξ (Α΄Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
– Γραμματέας Σωματειακών Θεμάτων Βορείου Ελλάδος/Θεσσαλίας),
Σούλα Τζουλάκη (Β΄Αντιπρόεδρος Δ.Σ. – Γραμματέας Θεμάτων Γυναικών), Δημήτρης Κίσσας ( Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. – Γραμματέας Εργασιακών και Ασφαλιστικών Θεμάτων), Χρήστος Φρετζάγιας (Ταμίας Δ.Σ. – Γραμματέας Θεμάτων Αθλητισμού), Δημήτρης Γκριτζάλας (Έφορος Δ.Σ. – Αναπληρωτής Ταμίας Δ.Σ.), Δημήτρης Μαργαρίτης (Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. – Γραμματέας Οργανωτικών Θεμάτων), Δημήτρης Κυβέλος (Γραμματέας Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας και Τραπεζικών Θεμάτων).
Η Διοίκηση της Τράπεζας συνεχάρη τη νέα Διοίκηση του Σωματείου μας για την εκλογή της και ευχήθηκε την συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας στη νέα θητεία και κατά το δυνατόν την διεύρυνσή της περαιτέρω.
Από την πλευρά μας τονίσαμε την ανάγκη εμπέδωσης ήρεμου εργασιακού κλίματος, χωρίς μονομερείς «αιφνιδιασμούς» του Προσωπικού, με έμμεσες ή άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση και τα δικαιώματά του. Παραθέσαμε σε γενικές γραμμές τις π ρ ο τ ά σ ει ς μας, για μια σειρά θεσμικών ζητημάτων συμπληρωματικών προς τον υφιστάμενο Οργανισμό (Κανονισμό) Προσωπικού που πρέπει να ρυθμιστούν, γιατί δίνουν διέξοδο σε υφιστάμενα σοβαρά εργασιακά προβλήματα, όπως: Το μείζον θέμα του Επαγγελματικού Ταμείου, στο οποίο ζητάμε να ενταχθεί και ο κλάδος της Πρόωρης Συνταξιοδότησης και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα Δελτία Αξιολόγησης του Προσωπικού και το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Κρίναμε ως θετική την εμπειρία άλλων Τραπεζών που εφήρμοσαν προγράμματα Εθελούσιας Εξόδου και ζητήσαμε την από κοινού θεσμοθέτησή τους. Διαφωνήσαμε με κάθε είδους λύση σύμβασης εργασίας εργαζομένου, όταν η σχετική άσκηση του δικαιώματος είναι καταχρηστική από την πλευρά της Τράπεζας, ειδικά με την επίκληση γενικής, «θολής» και αόριστης «ελλιπούς υπηρεσιακής απόδοσης». Η Τράπεζα τόνισε ότι μόνο μία τέτοια περίπτωση υπήρξε πρόσφατα και είναι πλήρως αιτιολογημένη. Επιφυλασσόμεθα!
Για το θέμα της από 30-6-2003 λήξης της συμβατικής απαγόρευσης απολύσεων για οικονομοτεχνικούς, διαρθρωτικούς και οργανωτικούς λόγους (γραπτή συμφωνία Τράπεζας και Union της 3-1-2002) η απάντηση της Τράπεζας ήταν καθησυχαστική. Επανέλαβε την από 20-11-2001 γραπτή προς το προσωπικό ανακοίνωση του Δ/νοντος Συμβούλου κ. Ν. Νανόπουλου σύμφωνα με την οποία: «Δεν γίνονται απολύσεις Προσωπικού» εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του δικτύου των μονάδων της Τράπεζας, αλλά «αναπτυσσόμαστε με ταχύτατους ρυθμούς και προσλαμβάνεται νέο Προσωπικό». «Οι μόνες απολύσεις που γίνονται (λίγες) οφείλονται σε λόγους μη επαγγελματικής ή ηθικής συμπεριφοράς και αιτιολογούνται πλήρως».
Συμφωνήσαμε ότι όλα αυτά τα ζητήματα, που ως άνω θίξαμε, όπως και άλλα που αφορούν το Επικουρικό Ταμείο (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ), το Ταμείο Υγείας (Τ.Α.Α.Π.Τ.) κ.λ.π., θα συζητηθούν διεξοδικά στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την αρμόδια Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ Union