ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 142 / 15-05-2012

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

 

Συνεχίστηκαν για 2η ημέρα οι εσωτερικές εκλογές του Σωματείου μας με κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες (αρχαιρεσίες – δημοψήφισμα) των μελών μας.

Οφείλουμε ευχαριστίες προς όλα τα ψηφίσαντα μέλη μας, προς τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών όλων των μονάδων ειδικά της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, αλλά και προς τους είκοσι έξι (26) δικαστικούς αντιπροσώπους που με την ευθύνη τους διεξάγονται οι εκλογές μας στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και στους υπόλοιπους πενήντα (50) που επιμελούνται των εκλογικών διαδικασιών σε Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα.

 

 

Αντιστεκόμαστε στον λαϊκισμό

 

 

Όπως τονίσαμε στην ανακοίνωση μας Νο 141/11-5-2012 «άπαντες πρέπει να αφήσουν τις Τράπεζες έξω από την κομματική τους ρητορική και τις ψηφοθηρικές ανάγκες του λαϊκισμού για την δική τους πολιτική επιβίωση».

Τελικά, αυτό όχι μόνο δεν γίνεται, αλλά επιχειρείται και νέος αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, αφού κάποιοι νεόκοποι εραστές του κρατικισμού (τέκνα του είναι η διαφθορά και το πελατειακό-ρουσφετολογικό σύστημα) επιχειρούν να μετατρέψουν τα «θύματα» της χρεοκοπίας του Κράτους που είναι το τραπεζικό σύστημα που αγόρασε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και έχασε τα λεφτά του, σε «θύτες».

Ταυτόχρονα, η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης πέραν της πολιτικής αβεβαιότητας και του διεθνούς διασυρμού της χώρας, προκαλεί ασφυξία στην αγορά, η κρατική μηχανή δεν δουλεύει, οι καταθέσεις φυλλορροούν με την πριμοδότηση του ανεύθυνου λαϊκισμού, τα έσοδα του Δημοσίου καταρρέουν και τα διαθέσιμα του τελειώνουν…

Η έξοδος από την Ευρώπη και το ευρώ που πολύ βολεύει κάποια μεγαλοσυμφέροντα, σημαίνει ότι δεν θα δοθεί στην Ελλάδα η δεύτερη χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 29 δις ευρώ που στο μεγαλύτερο μέρος της θα κάλυπτε την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Μοιραία η Ε.Κ.Τ. θα διακόψει την χρηματοδότηση των Τραπεζών και εκτός από την δική τους κατάρρευση (με ό,τι αυτό σημαίνει για τους απασχολούμενους σε αυτές τραπεζοϋπαλλήλους) θα συμπαρασύρει στην πτώση και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας που αμέσως θα έχανε ρευστότητα περί τα 130 δις ευρώ…

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (για χάριν των οποίων χύνονται πολλά «κροκοδείλια δάκρυα»), ανέρχονται στα 245 δις ευρώ και από τις αντίστοιχες καταθέσεις υποστηρίζονται μόνο τα 165 δις ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 80 δις ευρώ είναι χρηματοδότηση της Ε.Κ.Τ.

«Δήμευση», λοιπόν, καταθέσεων εντός της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. είναι αδύνατη. Αυτό το σενάριο του τρόμου λειτουργεί εάν και εφόσον υπό το σύνδρομο του αυτοκτονικού ιδεασμού η Ελλάδα βγει εκτός της Ευρώπης. Αλλά τότε αμφιβάλουμε αν θα βρεθούν στα βιβλία των Τραπεζών καταθέσεις, για να χρηματοδοτήσουν τη «νέα ανάπτυξη» της χώρας με την ανασύσταση του Δημόσιου Τομέα.

Τα λέμε αυτά τώρα – απαντώντας και στα πολλά τηλεφωνήματα και e-mail των συναδέλφων μας που μας ρωτάνε – γιατί στη δημοκρατία «ο μύθος που αναπτύσσεται στην σκιά είναι πιο επικίνδυνος από την πραγματικότητα που έρχεται στο φως». Συνιστούμε ψυχραιμία προς όλους.

 

Στηρίζουμε την δουλειά μας

 

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της απερχόμενης τριετούς θητείας του Δ.Σ. του Σωματείου μας εκδώσαμε πάνω από 50 ανακοινώσεις με θέσεις πάνω στην κρίση και με προτάσεις για τα αδιέξοδα στα οποία περιήλθε η χώρα, το τραπεζικό σύστημα και ο κόσμος της εργασίας που «πλήρωσε το μάρμαρο».

Στον εγκριθέντα πρόσφατα Διοικητικό μας Απολογισμό είχαμε αφιερώσει ειδικό κεφάλαιο για το ζήτημα αυτό (κεφάλαιο 2ο, σελ. 12 έως 25) και προφητικά είχαμε διαγνώσει το νέο κίνδυνο πολύ πριν η χώρα μπει στην εκλογική περιπέτεια.

Γράφαμε τότε: Λύση για την χώρα δεν είναι η εσωστρέφεια και μάλιστα η εθνοκεντρική. Ο νέος «πατριωτισμός» που καλλιεργείται έντεχνα με λίπασμα την απογοήτευση του λαού από τους πολιτικούς είναι ουσιαστικά ενοχικός και εμπεριέχει ένα ιδεολογικό μήνυμα επιστροφής στην τοπικότητα και την ατομικότητα. Εκεί που όλοι πολεμάμε να βρούμε καταφύγιο στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης και καταστροφής που ζούμε απαιτείται οικοδόμηση  σ υ μ μ α χ ι ώ ν  και  α λ λ η λ ε γ γ ύ η ς  πέρα από τους περιορισμούς της γεωγραφίας και της συναισθηματικής λογικής. Είναι καιρός να υποτάξουμε το  ε γ ώ  στο  ε μ ε ί ς.

Η κρίση επιφέρει ρήξεις των κοινωνικών δεσμών, του κοινωνικού ιστού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες και τις ανάγκες μιας υπεραναπλήρωσης. Καμωνόμαστε ότι επιστρέφουμε στον  κ ο ι ν ο τ ι σ μ ό  ακριβώς την στιγμή που αδιαφορούμε για την συλλογική δράση, απαξιώνουμε την συναδελφική συντροφικότητα και πετροβολάμε μόνο προς τα πάνω, χωρίς διάθεση αυτοκριτικής και χωρίς αίσθηση συμμετοχής, ούτε σε αυτά που μας αφορούν και ορίζουν την «κοινή πορεία»(Διοικητικός Απολογισμός Σωματείου, σελ. 23).

Τα ίδια λόγια σήμερα αποκτούν ιδιαίτερη αξία και για τις δικές μας εκλογές, έστω κι αν φαντάζουν ότι βρίσκονται contra στη νέα πολιτική τάξη πραγμάτων που ορίζει η πιο πάνω διαπίστωση.

Εμείς θα αγωνιστούμε και γι’ αυτούς που δεν ακολουθούν το Σωματείο μας και έχουν επιλέξει την ατομικότητα.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που πάμε ενάντια στο «ρεύμα», γιατί η ζωή έχει δείξει ότι:

«Μόνο τα νεκρά ψάρια πάνε με το ρεύμα».

Δεν θα το ακολουθήσουμε.

Θα επιμείνουμε στην ανεξάρτητη από κομματικές εξαρτήσεις ενωτική και διαπαραταξιακή μας πορεία σε πείσμα των καιρών και των καιροσκόπων.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. του Σωματείου Union Eurobank

 

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

Στάθης Χαρίτος                                Γιάννης Σιδεράτος

Υ.Γ. Νο 1: ♦ Κατανοούμε την ανάγκη των φίλων του «Αγωνιστικού Μετώπου», να έχει κάτι να πει, με την ανακοίνωση του, ενόψει των εκλογών του Σωματείου μας.

Οι θέσεις τους είναι από φωτοαντίγραφο του κομματικού τους φορέα και οι ίδιες σε κάθε συνδικάτο εργαζομένων. Μόνο που δεν πείθουν…

Το μεγάλο κεφάλαιο δεν θα χαθεί, αν φύγει από την Ελλάδα!

Θα επενδύσει αλλού. Εκείνοι που χάνονται είναι οι εργαζόμενοι που οδηγούνται στην ανεργία. Αντιευρωπαϊστής είναι και ο Πρόεδρος του Ομίλου Dixons, λόρδος Kalms, που δηλώνει την αποχώρηση του Ομίλου (η εταιρεία – βασικός μέτοχος του «Κωτσόβολου») από την Ελλάδα.

Θα χαρούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, για άλλη μία ήττα του καπιταλισμού, ή θα περιμένουν την εθνικοποίηση της «αλυσίδας» των καταστημάτων, για να διασφαλίσουν την εργασία τους και μάλιστα στο πρότυπο που προωθεί το ΠΑΜΕ; («Χωρίς καμία μείωση μισθών, αλλά με αυξήσεις»).

♦ Για τις αναλήθειες που αφορούν το Δ.Σ. του Σωματείου, ας διαβάσουν οι συνάδελφοι το τεύχος του τελευταίου μας Διοικητικού Απολογισμού…

 

Υ.Γ. Νο 2: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Γ.Σ.Ε.Ε. σε συνεργασία με την Ο.Τ.Ο.Ε. και το Σωματείο μας προτείνει ένα πρόγραμμα ποιοτικών παραθεριστικών διακοπών για τους συναδέλφους.

Η σχετική εγκύκλιος της Νο 4/30-4-2012 με όλες τις πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται έχει αναρτηθεί στο site του Σωματείου μας.

 

 

Διαβάστε επίσης

eurobank_phygital_
Ανακ. Union 013/11-07-2024/Η Γνώμη των Εργαζομένων για τις αμοιβές/παροχές στην Eurobank-To βασικό αίτημά μας για την Ε.Σ.Σ.Ε./2024
123
Ανακ. Union 012/05-07-2024/Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Διοίκησης για τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων και των στελεχών του Δικτύου των Καταστημάτων της Τράπεζας
20230607_Ekdromi_NL_Ergazomenon_Eurobank
Ανακ. Union 011/20-06-2024/Διακοπές με το Ekdromi.gr-Διαγωνισμός αποκλειστικά για τα μέλη του Union Eurobank
shutterstock_176869352
Ανακ. Union 010/19-06-2024/Φρένο στην Βία και Παρενόχληση στην Εργασία
katotatos-misthos-1-910x521
Ανακ. Union 009/17-06-2024/Εξαήμερη Εργασία από 01-07-2024/Δεν μας αφορά ως τραπεζοϋπάλληλους η απασχόληση κατά την 6η ημέρα, αν και είμαστε εργαζόμενοι με πενθήμερο
shutterstock_afksisi_misthos_euro
Ανακ. Union 008/10-06-2024/Ουτοπία, ΝΑΙ ή ΟΧΙ η Διαφάνεια και οι Αυξήσεις στους μισθούς;