Δήλωση του Προέδρου των Εργαζομένων Στάθη Χαρίτου

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Δήλωση του Προέδρου των Εργαζομένων Στάθη Χαρίτου

Η αλήθεια για το εργασιακό καθεστώς στην Eurobank 

Αγαπητοί συνάδελφοί. Λόγω της πρωτοφανούς ταυτόχρονης επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα του Σωματείου μας  δημιουργήθηκε πρόβλημα στον SERVER με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να παρακολουθήσετε το Video με τις δηλώσεις του Προέδρου του Σωματείου μας Στάθη Χαρίτου .

 Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε απομαγνητοφώνηση της δήλωσης την οποία και σας παρουσιάζουμε .

Με την ευκαιρία της μεγάλης συγχώνευσης των Τραπεζών Εurobank και Αlpha Βank είμαι υποχρεωμένος  να δώσω κάποιες εξηγήσεις σχετικά με τα θέματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό  της  Τράπεζας , τις εργασιακές του σχέσεις και το πλαίσιο που ρυθμίζει αυτός ο Κανονισμός Προσωπικού.

Η ευκαιρία αυτή μου δόθηκε εξαιτίας χθεσινής τηλεοπτικής εκπομπής όπου αναφέρθηκε από γνωστό δικηγόρο ότι το εργασιακό καθεστώς στη Eurobank είναι πάρα πολύ ασθενές  και ευάλωτο στις απολύσεις  με περιορισμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων.  Η αλήθεια δεν είναι έτσι.

Απεναντίας , το εργασιακό καθεστώς στη Eurobank και ο Κανονισμός Υπηρεσίας Προσωπικού έχει τρία στοιχεία πάρα πολύ ισχυρά που δεν συναντιόνται  σε Οργανισμούς αντίστοιχους άλλων τραπεζών.

Το πρώτο στοιχείο. Στο άρθρο 5 προβλέπει ότι η Τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα να μειώσει μονομερώς τις αποδοχές κανενός εργαζόμενου και όχι μόνο τις νόμιμες αποδοχές, αυτές δηλαδή που την υποχρεώνει η εργατική νομοθεσία , οι κλαδικές συλλογικές  συμβάσεις εργασίας και οι υπηρεσιακές συλλογικές  συμβάσεις εργασίας  αλλά και τις αποδοχές που η ίδια μονομερώς και εξ ελευθεριότητος χορήγησε μέσω αυξήσεων και μπήκαν στις συνολικές  συμβατικές αποδοχές του εργαζόμενου.

Το δεύτερο είναι ότι στη Eurobank σύμφωνα με αυτόν τον οργανισμό υπηρεσίας προσωπικού  αμείβεται το άτομο και όχι η θέση εργασίας . Τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι οποιοσδήποτε,  σε οποιαδήποτε στελεχειακή θέση και εάν βρίσκεται σε όποιο βαθμό ευθύνης καθηκόντων και εάν βρίσκεται,  απολαμβάνει ενός συνολικού μισθού μέσα στον οποίο έχουν ενσωματωθεί και τα επιδόματα της ευθύνης και της θέσης . Σε περίπτωση που μετακινηθεί από αυτά  τα καθήκοντα και πάει σε υποδεέστερα καθήκοντα και κάνει εργασίες χαμηλότερης ευθύνης τότε δεν του μειώνονται οι αποδοχές  δηλαδή έχουμε εδώ στη πράξη την κατάργηση την οικονομικής βλαπτικής μεταβολής του εργαζόμενου που είναι ένας από τους βασικούς λόγους προσφυγής στα δικαστήρια εκατοντάδων συναδέλφων τραπεζοϋπαλλήλων σε άλλες Τράπεζες.

Ένα τρίτο που θα απασχολήσει τους εργαζόμενους , μετά από τη συγχώνευση των δύο Τραπεζών, είναι ο φόβος των μετακινήσεων. Στον Οργανισμό Υπηρεσίας Προσωπικού της Εurobank  υπάρχει το αμετάθετο του υπαλλήλου δηλαδή δεν μπορεί να γίνει η μετάθεση χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου εκτός από την περίπτωση που του ανατεθούν καθήκοντα Διευθυντού.

Θέλω επίσης να διευκρινίσω, με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας για το είδος της ατομικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων και για τη διαφορά που υπάρχει στις συμβάσεις εργασίας που λέμε ότι είναι συμβάσεις αορίστου χρόνου καθεστώς που υπάρχει για το σύνολο των εργαζομένων της Eurobank και ορισμένου χρόνου που  να είναι για το σύνολο των εργαζομένων στη Alpha Bank  , τα εξής:

Αν ό μη γένοιτο γίνουν, που δεν θα γίνουν κατά την πεποίθησή μου  ,ομαδικές απολύσεις με την επίκληση οικονομοτεχνικών λόγων  και διαρθρωτικών αλλαγών δεν έχει καμία σχέση το είδος της ατομικής σύμβασης εργασίας  του εργαζόμενου.  Βέβαια τέτοιο ενδεχόμενο προσωπικά το αποκλείω, και σαν Σωματείο θα αγωνιστούμε να μην γίνει ποτέ αυτό πραγματικότητα. Αλλά επειδή ακούστηκε ότι οι απολύσεις στη Euronbank είναι εύκολές θέλω να διαβεβαιώσω ότι και το είδος των συμβάσεων εργασίας που έχουμε, αορίστου χρόνου,  μας προφυλάσσει από τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες διότι η απόλυση πρέπει να είναι σύμφωνα πάντα με τον Οργανισμό Εργασίας Προσωπικού επαρκώς αιτιολογημένη.  Σε κάθε δε περίπτωση ατομικής απόλυσης ο εργαζόμενος διατηρεί πλήρως τα δικαιώματα  του έναντι των δικαστηρίων για προσφυγή σε ενδεχόμενη άσκηση από την πλευρά του εργοδότη καταχράστηκα του δικαιώματος που του παρέχει ο νόμος.

Με όλα αυτά ήθελα να τονίσω ότι η προσπάθεια, η δύσκολη προσπάθεια που θα γίνει την επόμενη μέρα στη νέα μεγάλη Τράπεζα , θα πρέπει να είναι μια προσπάθεια που θα βασίζεται στην ισοπολιτεία , στις ίσες αποστάσεις  από το δικαίωμα και την υποχρέωση , που θα σεβαστεί ισότιμα τους δύο διαφορετικούς πληθυσμούς   και ακριβώς – ακριβώς  γι’ αυτό το λόγο  επειδή είναι αυτή η διαφορετικότητα των πληθυσμών πρέπει και η συνδικαλιστική εκπροσώπηση , με ενωτικό πνεύμα και διάθεση προσφοράς θετικών υπηρεσιών στο σύνολο των εργαζομένων , να συνεργαστεί στα πλαίσια  που η συνδικαλιστική εκπροσώπηση έχει υπ ‘ όψιν της πως πρέπει να γίνει.

Με αυτές τις σκέψεις αισθάνομαι αισιόδοξος ότι το τελικό εγχείρημα θα αποβεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας , προς όφελος του ελληνικού πιστωτικού συστήματος  αλλά κυρίως προς όφελος των εργαζομένων που είναι το αδύνατο κομμάτι  ο αδύνατος κρίκος σε όλες αυτές  τις μεταβολές  και είναι ακριβώς εκείνο το ευαίσθητο κομμάτι  στο οποίο εμείς η συνδικαλιστική εκπροσώπηση και η υπεύθυνη Πολιτεία πρέπει να σκύψουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

 

Διαβάστε επίσης

20220519_120636
Δελτίο Τύπου Union/24-05-2022/Υπογραφή Σύμβασης μεταξύ Union Eurobank-EUROBANK κατά της Βίας & της Παρενόχλησης στην Εργασία
viber_image_2022-03-18_11-26-11-850
Δελτίο Τύπου Union/18-03-2022/Αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας-Συμβολική χειρονομία ενίσχυσης του Union
Worldline-1140x570
Δελτίο Τύπου Union/21-12-2021/Ικανοποιητική συμφωνία του Union για τους 40 εργαζόμενους της Eurobank που μετακινούνται στην Wordline
b3464260-c680-4fd0-8e8a-44159feb6dbb
Δελτίο Τύπου/"NEA ΠΟΡΕΙΑ": Σταθερή και ήρεμη δύναμη στις εκλογές της Ο.Τ.Ο.Ε., η φιλελεύθερη παράταξη του Union Eurobank
file_618
Δελτίο Τύπου Union/05-11-2021/Αδυναμία εφαρμογής μέτρων για τον έλεγχο της Covid-19 από τους τραπεζοϋπαλλήλους-Ανάγκη πρόσληψης Security
pethos-trif
Δελτίο Τύπου Union/16-08-2021/Δήλωση Στάθη Χαρίτου-Προέδρου Δ.Σ. Union Eurobank-Μέλους Διοίκησης Γ.Σ.Ε.Ε. και Ο.Τ.Ο.Ε.