ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 84 / 08-04-2011

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

«Πυροτέχνημα» χειραγώγησης της χώρας από τα «γεράκια»

η «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους.

 

ΟΧΙ στον μεταφερόμενο πανικό

          Είναι παλιό το «κόλπο» της αναπαραγωγής «έγκυρων» δημοσιευμάτων του ξένου τύπου για την χειραγώγηση της Κοινής Γνώμης στην προσχεδιασμένη κατεύθυνση των συμφερόντων από τα οποία εκπορεύεται αυτή η μεθόδευση.

          Έτσι, όλη η Ελλάδα, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα του «Economist», («παραδεχτείτε το η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της») και του «Spiegel» που ισχυρίζεται ότι και το ΔΝΤ αμφιβάλλει πια ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυγιάνει την οικονομία της, κατακλύζεται από τα «τρομακτικά» σενάρια της χρεοκοπίας που αναπαράγουν τα Μ.Μ.Ε και ο Τύπος, αλλά δυστυχώς και πολιτικά πρόσωπα που θά ‘πρεπε να είναι πιο υπεύθυνα…

          Σ’ όλους αυτούς απαντά ο πρώην αρχισυντάκτης των «New York Times», Τζων Σουϊντον  στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση που έγινε προς τιμή του πριν βγεί στη σύνταξη:  

          «Δεν υπάρχει ανεξάρτητος Τύπος. Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια…»

          Φυσικά δεν υιοθετούμε τον ως άνω αφορισμό συλλήβδην.

          Τίμιοι άνθρωποι υπάρχουν παντού. Και στον Τύπο. Απλώς επισημαίνουμε ότι τίποτα δεν λέγεται και δεν γράφεται τυχαίως. Η μεταφορά, όμως, πανικού με το πρόσχημα της «είδησης» έχει επιδεινώσει την οικονομική προοπτική της χώρας και «πριονίσει» το κλαδί, στο οποίο όλοι καθόμαστε…

          Στη «δίνη» του μνημονίου και των θυσιών που έκανε και κάνει ο ελληνικός λαός δεν έγραψε κανένας δημοσιογράφος και για τη συμβολή που θα ‘πρεπε ο Κλάδος του να έχει στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης. Ελάχιστοι π.χ γνωρίζουν ότι κάθε φορά που διαφημίζεται ένα προϊόν το 21,5% της δαπάνης αποτελεί έσοδο του Ταμείου των δημοσιογράφων…

          Με την ευκαιρία επισημαίνουμε την πρωτοφανή σπουδή της Κυβέρνησης με την «αμέριστη» στήριξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την αφαίρεση μισθών και συντάξεων, αλλά και βασικών κοινωνικών παροχών στα αδύνατα, λαϊκά στρώματα.

          Δεν βλέπουμε όμως την ίδια προθυμία  για την κατάργηση των υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων που πληρώνει το σύνολο των πολιτών, μέσω ποσοστών που παρακρατούνται για τα Ταμεία π.χ των Δικηγόρων,  της Ε.Ρ.Τ κ.λ.π.

          Γιατί θα πρέπει επιπλέον οι ασφαλισμένοι και μάλιστα οι «απόμαχοι» της δουλειάς να πληρώνουν στο φαρμακοποιό τους ένα φάρμακο 95% περισσότερο απ’ ότι το αντίστοιχο στη Σουηδία;

Ποιοι μας καλούν σε περισσότερες θυσίες;

          Αυτοί που, παρά τη «λοβοτομή» που δέχτηκε το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας διατήρησαν τα δικά τους «ευγενή» Ταμεία, αλώβητα; Γιατί η  «εξαίρεση» στα Ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδος και των δημοσιογράφων;

          Υπολογίζεται ότι μόνο από την κατάργηση των υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων που πληρώνει ο Ιδιωτικός Τομέας της Οικονομίας, κυρίως, θα είχαμε ετήσια μείωση δαπάνης για την Οικονομία ύψους περί τα 10 δισ.€.

          Άλλα τουλάχιστον 5 δισ.€, είναι εύκολο να εξοικονομηθούν ετησίως με την κατάργηση της γραφειοκρατίας στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά κυρίως με την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, των κλεψιών και των «λαδωμάτων» (υπερτιμολογήσεις στις προμήθειες του Δημοσίου κ.λ.π) που ακόμα καλά κρατούν (π.χ. επισκεφθείτε ένα κρατικό Κ.Τ.Ε.Ο).

          Πριν φτάσουμε στον «μινώταυρο» των απολύσεων που αποκλειστικά βαρύνουν τον Ιδιωτικό Τομέα της Οικονομίας θα πρέπει η Πολιτεία να περιστείλει τις κρατικές δαπάνες, να πατάξει τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς στους κόλπους της και στους χιλιάδες Οργανισμούς που διοικεί και να αποδώσει φορολογική δικαιοσύνη.

«Αναδιάρθρωση» χρέους: Απορρίπτεται ως βλακώδης

          Αν ληφθούν μέτρα όπως τα ανωτέρω και σταματήσει η «επίθεση» στις τάξεις των αδύνατων πολιτών, η αναδιάρθρωση πάει περίπατο!!!

          Αν για φέτος περικοπούν δαπάνες, όπως οι παραπάνω, της τάξης των 10 δισ.€ από τα 25 δισ.€ που – υπό προϋποθέσεις μπορούν να εξοικονομηθούν – τότε η χρονιά θα μπορούσε να τελειώσει με  π ρ ω τ ο γ ε ν έ ς   π λ ε ό ν α σ μ α.

          Το συνώνυμο της «αναδιάρθρωσης» είναι το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου  που αποτελούν το ελληνικό χρέος. Ανέρχεται στα περίπου 350 δισ. €.

          Ποιος «βλάκας» θα δεχόταν να χάσει το 20%, το 25% ή το 30% της αξίας των τίτλων που κατέχει με την … αναδιάρθρωση;

Σημειώνουμε ότι το 70% των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στην κατοχή
Ξ έ ν ω ν.
Τα 140 δισ.€ σε Ξένους φορείς (ασφαλιστικά ταμεία, εταιρείες και κερδοσκοπικοί φορείς, όπως τα hedge funds), τα 60 δισ.€ σε Ξένες Τράπεζες και περί τα 30 δισ.€ στην Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ (Τρόϊκα).

          Όλοι οι ανωτέρω «θα πυροβολήσουν τα πόδια τους;»

          Η Ελλάδα που ανησυχεί έχει μειοψηφικό πακέτο στην κατοχή της 30% ύψους 120 δισ.€. Τα 70 δισ.€ κατέχουν εγχώριοι φορείς (μεταξύ των οποίων τα ασφαλιστικά μας ταμεία) και τα 50 δισ.€ κατέχουν οι Ελληνικές Τράπεζες.

          Είναι εύλογο, λοιπόν, κατά το αντίστοιχο ποσοστό μας να επηρεασθούμε κι εμείς, χωρίς πάντως να επηρεάζονται οι καταθέσεις στις Τράπεζες που επιπλέον τελούν υπό κρατική εγγύηση.

          Κατά συνέπεια  ουδείς έχει συμφέρον από την λεγόμενη «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, πλην των διεθνών κερδοσκόπων («γερακιών») που έχουν στοιχηματίσει σ’ αυτήν.

          Όλοι μας έχουμε εθνικό χρέος να προστατέψουμε τη χώρα μας από τις επιθέσεις του διεθνούς κεφαλαίου και των «εργαλείων» που χρησιμοποιούν για τις επιδιώξεις τους (οι λεγόμενοι «διεθνείς οίκοι αξιολόγησης» της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών και Τραπεζών).

          Εμείς ως εργαζόμενοι πρέπει να κοιτάμε τη δουλειά μας να αντιστεκόμαστε στον μεταφερόμενο «φόβο του φόβου» και σε κάθε περίπτωση να τονίζουμε προς την πελατεία της Τράπεζας ότι «όλοι μαζί είμαστε στο ίδιο πλοίο» και το αμοιβαίο συμφέρον επιτάσσει τη στήριξη των ελληνικών συμφερόντων, για να διαψευσθούν οι «Κασσάνδρες» και να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού και των εργαζομένων.

Για το Δ.Σ. του Σωματείου Union Eurobank

Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας

                         Στάθης Χαρίτος                     Γιάννης Σιδεράτος

 

 

Διαβάστε επίσης

shutterstock_afksisi_misthos_euro
Ανακ. Union 008/10-06-2024/Ουτοπία, ΝΑΙ ή ΟΧΙ η Διαφάνεια και οι Αυξήσεις στους μισθούς;
tennis
Ανακ. Union 007/07-06-2024/Πρωτάθλημα Τέννις O.T.O.E. 2024
unnamed
Ανακ. E.Y.A.E./06-06-2024/Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γ.Σ.Ε.Ε.
Capture
Ανακ. Union 006/05-06-2024/Ειδική έκδοση. Ας ακούσουμε τους συναδέλφους. Απαντήσεις-Ανάλυση-Προτάσεις επί της μεγάλης Επιστημονικής Έρευνας Γνώμης των εργαζομένων της Eurobank «Διαφάνεια»
-επιτροπή
Ανακ. Union 005/04-06-2024/Σύμμαχος στα αιτήματά μας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μισθοί εργαζομένων: Διαφάνεια και Αυξήσεις. Υποχρεωτικό πλαίσιο μέχρι 07/06/2026
MANI_PALLA_BEACH
Ανακ. Union 004/03-06-2024/Τουρνουά Beach Volley O.T.O.E. 2024