ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νo 79 / 12-09-2013

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
EmailΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟΣ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ

Επειδή η Τράπεζα το τελευταίο διάστημα έχει περιέλθει και πάλι στην δίνη της φημολογίας, τόσο μετά από κάποιες ατυχείς «ενημερώσεις» στελεχών της (λίγων ευτυχώς) περί «Εθελούσιας Εξόδου» με διάχυτο τον εκφοβισμό των συναδέλφων, όσο από «μπαράζ» σημερινών δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο («Ελευθεροτυπία, «Ημερησία», Bankingnews κλπ) για το ίδιο θέμα (οριοθετούν μάλιστα τον «στόχο» του προγράμματος άλλος στα 400 – 1.000 άτομα, άλλος στ 600 – 700 κοκ), είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Από τις συζητήσεις με τη νέα Διοίκηση της Τράπεζας (κ.κ. Χρ. Μεγάλου και Αθηνά Δεσύπρη) πράγματι προέκυψε η πρόθεση της Τράπεζας για την εκπόνηση ενός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Ουδείς είναι σε θέση να τοποθετηθεί επ’ αυτού (πόσο μάλλον τα στελέχη της Τράπεζας), όταν:

Δεν υπάρχει η έγκριση της αρμόδιας «τροϊκανής» Αρχής (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. – “DGCom”).

Δεν έχουν καθοριστεί οι όροι κι οι προϋποθέσεις του Προγράμματος και κυρίως τα κίνητρα συμμετοχής σε αυτό.

Δεν γνωρίζουμε το πότε θα γίνει.

Δεν γνωρίζουμε πόσους αφορά, αφού δεν γνωρίζουμε τις «προδιαγραφές» του.

Το βέβαιο είναι ότι το Πρόγραμμα θα είναι εθελοντικό, κατά συνέπεια, ουδείς μπορεί να υποχρεώσει κανέναν για την συμμετοχή του ή όχι σε αυτό.

Καλούμε το Προσωπικό να συνεχίσει απερίσπαστο την εργασία του που ήδη έχει μπει σε πιο δημιουργική φάση εξαιτίας του ενδιαφέροντος, αλλά δύσκολου έργου των διαδικασιών της συγχώνευσης με το «Νέο Τ.Τ.» και τη «Νέα Proton Bank», αλλά και του «στοιχήματος» για την μερική ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, μέχρι τον Απρίλιο του 2014.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει επιδειχτεί για την Τράπεζα και οι θετικές εντυπώσεις που απέσπασε στο πρόσφατο “road show” του Χ.Α. στο Λονδίνο στην εκεί παρουσίαση του Τ.Χ.Σ., αποτελούν ισχυρές ενδείξεις προσέλκυσης κεφαλαίων στο νέο σχήμα, όπως είχε την ευκαιρία ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Χρ. Μεγάλου να διαπιστώσει στις επιτόπου επαφές που είχε με ξένους διαχειριστές  και επενδυτές κεφαλαίων.

Η ασφάλεια της εργασίας και η διαφύλαξη του συνόλου των συμφερόντων/δικαιωμάτων του Προσωπικού συναρτάται από την επιτυχή έκβαση των παραπάνω στόχων της Τράπεζας. Αυτή η επιτυχία θα αποτελέσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία στην προσπάθεια της να παρουσιάσει δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα, τον μοναδικό δρόμο δηλαδή για την «απαγκίστρωση» της από τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Επειδή δεν έχουμε άλλο τρόπο ανάσχεσης των φημών και κυρίως την αναπαραγωγή της «μισής αλήθειας» που είναι χειρότερη από το ολόκληρο ψέμα, για την πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση σας παραθέτουμε όλο το υπόμνημα του Σωματείου μας προς την Διοίκηση της Τράπεζας (Α.Π. 420/11-09-2013) που θα πρέπει να έχετε την υπομονή να διαβάσετε προσεκτικά στο σύνολο του.

Εκτός της ενημέρωσης περιέχει και τις αιτιολογημένες θέσεις/προτάσεις του Σωματείου μας για τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. του Union Eurobank

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

Στάθης Χαρίτος                           Γιάννης Σιδεράτος

Αθήνα, 11/09/2013

Α.Π.: 420

Προς: κ. Χρήστο Μεγάλου

Διευθύνοντα Σύμβουλο Eurobank

Κοιν.: κα Αθηνά Δεσύπρη

Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Eurobank

Θέμα: Διαδικασία νομικής και λειτουργικής συγχώνευσης Eurobank με τις

θυγατρικές Τράπεζες του Ομίλου της «Νέο Τ.Τ.» και «Νέα Proton» –

Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου Προσωπικού Eurobank

Διαδικασίες συγχώνευσης

Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών των εν θέματι Τραπεζών στην Eurobank (Παρασκευή 30/08/2013) και την υλοποίηση της μεταξύ τους δεσμευτικής συμφωνίας της 15 Ιουλίου 2013, όπως και η ίδια η Τράπεζα ανακοίνωσε στις 02/09/2013, έχουμε εισέλθει επίσημα στις διαδικασίες νομικής και λειτουργικής συγχώνευσης των τριών Τραπεζών.

Το όλο εγχείρημα δεν είναι εύκολο, λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα και στο σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που σημειωτέον παρουσιάζει πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα «αρχιτεκτονική», με την ολιγοπωλιακή σύνθεση των τεσσάρων (4) «συστημικών» Τραπεζών, όλες υπό τον έλεγχο του Τ.Χ.Σ. (διαβάθμιση ελέγχου Τ.Χ.Σ.: Πειραιώς 81%, Alpha Bank 83,66%, Εθνική 84,39% και Eurobank 93,55% (και όχι 95%)…

Είχαμε την ευκαιρία να σας εκθέσουμε τις απόψεις του Σωματείου μας για την επόμενη ημέρα της Τράπεζας και την ειλικρινή διάθεση μας να βοηθήσουμε στους στόχους της νέα Διοίκησης που είναι η ομαλή συγχώνευση των τριών Τραπεζών, η αποκατάσταση της κερδοφορίας στο νέο σχήμα και κυρίως η επαναφορά του Ομίλου στον Ιδιωτικό Τομέα, χωρίς απώλειες στην Απασχόληση και στα Δικαιώματα του Προσωπικού.

Γνωρίζουμε την πίεση του χρόνου και την συμβατική υποχρέωση της χώρας από το επικαιροποιημένο μνημόνιο για την μερική ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας που μετά την ολοκλήρωση των stress tests πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου του 2014.

Ζητάμε να ενημερωθούμε για το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Τράπεζας (επιχειρησιακό σχέδιο) που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, έτσι ώστε να διατυπώσουμε και τις δικές μας παρατηρήσεις στα θέματα που μας αφορούν (εργασιακά), επειδή όπως έχουμε κατ’ επανάληψιν τονίσει το μεγαλύτερο asset της Τράπεζας σε όλη την παραπάνω διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ήταν και παραμένει το Προσωπικό της.

Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου Προσωπικού (Π.Ε.Ε.Π.)

Για το ως άνω σοβαρό ζήτημα φυσικά απαιτείται η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Directorate – General for Competition), γνωστής ως DGCom (έρχεται εντός των ημερών – 17/19 Σεπτεμβρίου – στην χώρα μας, ο εκπρόσωπος της και Αναπλ. Διευθυντής, κ. Gert Jan Koopman).

Ανεξάρτητα, όμως, από την εν λόγω έγκριση το Πρόγραμμα Ενοποίησης της Eurobank με τις δύο θυγατρικές Τράπεζες επιβάλει την ανάγκη ενός Π.Ε.Ε.Π., αφού βασίζεται σε δύο παραδοχές, τις οποίες έχετε, ήδη, θέσει σε εφαρμογή:

(α) Σε περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, μέσω συνολικών  συνεργειών € 200 εκ. ετησίως, μέχρι το 2015 (στο κονδύλι αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα του Προσωπικού).

(β) Στην ενοποίηση κεντροποιημένων μονάδων των τριών Τραπεζών (Κεντρικές Υποστηρικτές Λειτουργίες των Επιχειρηματικών Μονάδων, Operations, Πληροφοριακά Συστήματα, Υποστηρικτικές Μονάδες), αλλά και κάποιων μονάδων στο Δίκτυο, όπου η επικάλυψη είναι εμφανής.

Εδώ θέλουμε να τονίσουμε τις «παιδικές αρρώστιες» όλων των πλάνων και των χρονοδιαγραμμάτων παρεμφερών σχεδίων που δεν μπορούν να θεραπεύσουν, ούτε οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι (εν προκειμένω οι εταιρείες McKinsey, Accenture και Kantor) και είναι το «πάντρεμα» της διαφορετικής «κουλτούρας» του έμψυχου δυναμικού τεσσάρων (4) Τραπεζών (δεν πρέπει να ξεχνάμε και την T Bank που επί της ουσίας ουδέποτε ενσωματώθηκε στο Τ.Τ.) με διαφορετικές αφετηρίες και επιμέρους διαφορές στους όρους αμοιβής και εργασίας του Προσωπικού τους. Αυτές οι διαφορές και οι αντίστοιχες στα ασφαλιστικά τους ταμεία, όπως και η ύπαρξη πολλών επισυμβάσει εργαζομένων (δανειακές συμβάσεις εργασίας) στο Τ.Τ. δεν είναι ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν θετικά μόνο στην πορεία της λειτουργικής συγχώνευσης των Τραπεζών, δηλαδή εντός οκταμήνου περίπου, αλλά ζητήματα που συνολικά πρέπει να οριοθετήσουν τους άξονες ενός δίκαιου και ελκυστικού Π.Ε.Ε.Π. του Ομίλου της Τράπεζας.

Η θέση του Σωματείου μας

Α. Νομική Συγχώνευση

Θεωρούμε λειτουργικά ορθότερη και επιχειρηματικά πλέον πρόσφορη την ένταξη του Νέου Τ.Τ. και της Νέας Proton στην Eurobank, ως θυγατρικές της εταιρείες, με διατήρηση της νομικής αυτοτέλειας των μεταβιβαζόμενων Τραπεζών.

Το σχήμα αυτό δεν θίγει την (ορθή) απόφαση επιλογής του Λειτουργικού Μοντέλου της Eurobank και της Πλατφόρμας Πληροφοριακού Συστήματος της Eurobank, ως βασικούς άξονες ανάπτυξης των εργασιών των τεσσάρων (4) Τραπεζών.

Αφήνει ανέπαφα τα «δυνατά σημεία» κάθε Τράπεζας υπό το ενιαίο, κεντρικό management της μητρικής και οι προσδοκώμενες συνέργειες καταγράφονται σε επίπεδο Ομίλου.

Εύλογο είναι ότι η ως άνω πρόταση μας δεν επηρεάζει καθόλου το «Πρόγραμμα Ενοποίησης» που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και ό,τι αφορά την λειτουργική συγχώνευση.

Επαναλαμβάνουμε την αρνητική μας θέση για εκποίηση Θυγατρικών Εταιρειών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που εκτελούν χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές εργασίες.

Β. Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου Προσωπικού Eurobank

Ως νέα Διοίκηση της Τράπεζας μας απαντήσατε  θετικά σε προγενέστερα σχετικά αιτήματα του Σωματείου μας που είχαν διατυπωθεί ενόψει της μεταβίβασης της Eurobank στην Εθνική Τράπεζα (έγγραφα του Σωματείου μας με Α.Π. 230/21-02-2013, προς την κ. Αθηνά Δεσύπρη και με Α.Π. 245/07-03-2013, προς τον κ. Νικ. Νανόπουλο), αφού το Επιχειρηματικό Σχέδιο της Ε.Τ.Ε. ρητά προέβλεπε το κλείσιμο του 20% των καταστημάτων του Δικτύου των δύο Τραπεζών (δηλαδή κλείσιμο 183 καταστημάτων), το κλείσιμο του 20% του λειτουργούντων ATMs (δηλαδή απόσυρση 400 ATMs), το κλείσιμο του 25% των καταστημάτων των δύο Τραπεζών στην Ν.Α. Ευρώπη (κλείσιμο 270 καταστημάτων) και αντίστοιχες μειώσεις Προσωπικού σε Δίκτυο και Κεντρικές Υπηρεσίες.

Τότε (όπως σας εξηγήσαμε) το Σωματείο μας είχε οδηγηθεί σε αυτή την λύση – πρόταση για Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου του Προσωπικού της Eurobank, επειδή πέραν της ως άνω πραγματικότητας είχε ήδη εξαγγελθεί Πρόγραμμα για το Προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας με αρκετά ικανοποιητικούς όρους για τους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους.

Η αλήθεια είναι ότι η συγχώνευση Ε.Τ.Ε. – Eurobank δημιουργούσε μία νέα Τράπεζα με 19.000 εργαζόμενους μόνο στην Ελλάδα και με 52.000 εργαζόμενους (περίπου όσο το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων στην Ελλάδα σήμερα) σε επίπεδο Ομίλων των δύο Τραπεζών με τις θυγατρικές τους και στο Εξωτερικό!

Την πιο πάνω πραγματικότητα, άλλωστε και το αντίστοιχο αίτημα – λύση του Σωματείου μας δημόσια περιγράφαμε στον εγκριθέντα από την Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου μας 36ο Διοικητικό Απολογισμό (ανακοίνωση Νο 165/10-05-2013, σελ. 73).

Σήμερα η ανάγκη μείωσης του Προσωπικού της Eurobank δεν είναι τόσο πιεστική, όσο τότε.

Οι εργαζόμενοι στις τρεις (3) Τράπεζες στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τις 10.000, ενώ το σύνολο του Προσωπικού με τις θυγατρικές Ελλάδας και Εξωτερικού είναι γύρω στους 20.500 εργαζόμενους.

Ο πολυκερματισμός των σημείων πώλησης (καταστήματα Δικτύου) απαιτεί αντίστοιχη υποστήριξη την επόμενη ημέρα της νέας Τράπεζας με δεδομένα τα κενά στο Δίκτυο του Νέου Τ.Τ. εξαιτίας της εκεί εθελούσιας εξόδου του Προσωπικού (- 600 εργαζόμενοι).

Παρ’ όλα ταύτα εμείς την πρόταση που κάναμε στην Τράπεζα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2013 δεν την αποσύρουμε και όπως σας τονίσαμε στις μεταξύ μας συζητήσεις την επαναφέρουμε με την διατύπωση που είχαμε, προς τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας, δηλαδή:

… «Προϋπόθεση όμως της ως άνω παραδοχής (ανάγκη για περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού κόστος) είναι η ύπαρξη  σημαντικών κινήτρων υποκίνησης στο πλαίσιο ενός προγράμματος εθελούσιας εξόδου που θα είναι τουλάχιστον ανάλογο και αντίστοιχο με το ήδη εξαγγελθέν, σχετικό πρόγραμμα του διάδοχου εργοδότη, δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας…».

Το αίτημα μας

Το minimum των σημερινών μας διεκδικήσεων για ένα Π.Ε.Ε.Π. δεν άλλαξε. Θα πρέπει να ικανοποιεί τους εργαζόμενους, αλλά και τους στόχους της Τράπεζας. Θα πρέπει όμως να στηρίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της  αντικειμενικότητας, της  ελεύθερης βούλησης των ενδιαφερομένων και της δίκαιης αποζημίωσης.

Θα πρέπει να προβλέπει για όσους θεμελιώνουν ή θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης πέραν της νόμιμης και  επιπλέον αποζημίωση – κίνητρο. Για τους υπόλοιπους κριτήριο να είναι τα χρόνια προϋπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας, στο πρότυπο του προγράμματος της Τράπεζας Πειραιώς.

Παραμονή, όσων φεύγουν, στο ιδιωτικό πρόγραμμα συμπληρωματικής ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για κάποια χρόνια.

Να εξακολουθεί ισχύουσα η πολιτική των επιτοκίων για τα δάνεια του Προσωπικού και για όσους κάνουν χρήση του προγράμματος.

Αιτιολογία αιτήματος

Το Προσωπικό της Eurobank είναι ασφαλισμένο για κύρια σύνταξη στο Ι.Κ.Α.

Δεν έχει τους ευνοϊκότερους όρους εξόδου και συνταξιοδότησης όσων τραπεζοϋπαλλήλων είχαν ειδικά Ταμεία (Εθνική Τράπεζα, τ. Α.Τ.Ε., τ. Ε.Τ.ΒΑ., Τράπεζα Ελλάδος κλπ).

Δεν έχουν  προσυνταξιοδοτικές παροχές, όπως π.χ. οι εργαζόμενοι της Alpha Bank και της τ. Εμπορικής Τράπεζας…

Το τοπίο στην κοινωνική ασφάλιση θα επιδεινωθεί, αλλά το εργοδοτικό κόστος (εισφορές στο Ι.Κ.Α.) θα μειωθεί σταδιακά εντός τριών ετών (2014, 2015, 2016) κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, επιπλέον της μείωσης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα μετά την κατάργηση της εισφοράς για τον Ο.Ε.Κ. και την Εργατική Εστία.

Το Προσωπικό της Τράπεζας ασφαλίζεται για επικουρική σύνταξη στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ./Ι.Κ.Α., όπου έχει εξαγγελθεί νέα μείωση των βοηθημάτων κατά 20% από το 2014, πλην των προερχομένων από τις τ. Τράπεζες Κρήτης, Αθηνών και Εργασίας που είναι ασφαλισμένοι στο ελλειμματικό και θνησιγενές, αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ…

Ταμεία Πρόνοιας δεν υπάρχουν, όπως σε άλλους κλάδους εργαζομένων.

Επιπλέον, όπως σας έχουμε τονίσει κατά την τελευταία 3ετία έχουν αποχωρήσει από την Τράπεζας 1.100 εργαζόμενοι (μείωση του Προσωπικού της κατά 15,5%) και έχουν κλείσει 52 καταστήματα της στο Δίκτυο (μείωση κατά 12%).

Από την έναρξη της κρίσης (2008) μέχρι σήμερα το  λειτουργικό κόστος της Τράπεζας έχει  μειωθεί κατά 30% περίπου.

Κατά συνέπεια  δεν υπάρχουν αποθέματα και  δυνατότητα για μαζική αποδοχή ενός Π.Ε.Ε.Π. στα όρια της Eurobank, όπου ο μέσος όρος ηλικίας του Προσωπικού της είναι… 41 ετών!

Η Τράπεζα δεν θεωρείται «γηρασμένη», όταν μόνο το 5% των εργαζομένων της είναι ηλικίας άνω των 55 ετών! (Στο Δίκτυο το αντίστοιχο ποσοστό… πέφτει στο 4%!).

Όταν λοιπόν το 74% του Προσωπικού της Eurobank έχει ηλικία μέχρι 45 ετών, η τραπεζική αγορά εργασίας είναι στάσιμη και επισφαλής και η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος κάθε εργαζόμενου σημαντική δεν μπορεί να καλλιεργούνται προσδοκίες για επιτυχία ενός Π.Ε.Ε.Π. χωρίς σοβαρά κίνητρα αποχώρησης (αποζημίωση) των εργαζομένων που το επιθυμούν και μάλιστα – λόγω της προαναφερθείσας ιδιαιτερότητας – κατά πολύ ανώτερου από τα προϋφιστάμενα των άλλων Τραπεζών.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους επιθυμούμε συνεργασία του Σωματείου μας με τα αρμόδια στελέχη της Τράπεζας και οπωσδήποτε θα πρέπει να συγκρατηθούν κάποια άλλα στελέχη (ευτυχώς λίγα) που χωρίς να υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο για το Π.Ε.Ε.Π. (διαβούλευση, εγκρίσεις, όροι-προϋποθέσεις κλπ) «ενημερώνουν» το Προσωπικό αποσπασματικά και κάποιες φορές κινδυνολογούν με την λανθασμένη αντίληψη ότι έτσι θα «πετύχει» το Πρόγραμμα. Αν είναι έτσι όπως τα λένε θα περιμένουμε πρώτα τα ονόματα τους στην σχετική λίστα…

Γνωρίζουμε ότι η επικοινωνία και ειδικά στις ημέρες μας είναι δύσκολο πράγμα, ειδικά για τα θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού, όπως γνωρίζουμε ότι δεν τυγχάνουν της έγκρισης σας (και της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού) τέτοιες, καταδικασμένες από το παρελθόν μέθοδοι «ενημέρωσης»…

Αρκετές αγωνίες έχει το Προσωπικό από τα ευρύτερα θέματα και τα γενικότερα προβλήματα που το απασχολούν.

Ας μην προσθέτουμε και άλλα και στο τέλος-τέλος δεν είναι ο ρόλος του Σωματείου μας κάθε φορά να διαψεύδει φήμες και ειδικά όσες μας έρχονται εκ των… έσω!

Θα επικοινωνήσουμε προς το Προσωπικό τις θέσεις μας, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και ελπίζουμε στην δική σας κατανόηση των επιχειρημάτων που και γραπτώς σας γνωστοποιούμε για ην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής  λύσης σε ένα ζήτημα πολύ σοβαρό που δεν μας αφήνει καθόλου αδιάφορους…

Με τιμή

Για το Δ.Σ. του Σωματείου (Union) Eurobank

Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας

Στάθης Χαρίτος                       Γιάννης Σιδεράτος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας οφείλει να είναι δίκαιο και να αναγνωρίζει κάθε θετική συνεισφορά της Διοίκησης προς του εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την εκ μέρους σας αποδοχή του αιτήματος μας (υπόμνημα Σωματείου με Α.Π. 358/14-06-2013 και ανακοινώσεις μας Νο 76/08-07-2013 και Νο 78/15-07-2013), ώστε να μην εφαρμοστούν οι νέες μισθολογικές μειώσεις κατά 6% που προέβλεπε η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ο.Τ.Ο.Ε.-Τραπεζών/14-05-2013 στο Προσωπικό της Τράπεζας.

Η απόφαση αυτή της νέας Διοίκησης και της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού έγινε δεκτή με ανακούφιση από το σύνολο του Προσωπικού που είχε συμμετάσχει στην οικειοθελή μείωση των αποδοχών του μόλις πριν ένα χρόνο (Ιούλιος 2012)…

ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟΣ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ


Επειδή η Τράπεζα το τελευταίο διάστημα έχει περιέλθει και πάλι στην δίνη της φημολογίας, τόσο μετά από κάποιες ατυχείς «ενημερώσεις» στελεχών της (λίγων ευτυχώς) περί «Εθελούσιας Εξόδου» με διάχυτο τον εκφοβισμό των συναδέλφων, όσο από «μπαράζ» σημερινών δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο («Ελευθεροτυπία, «Ημερησία», Bankingnews κλπ) για το ίδιο θέμα (οριοθετούν μάλιστα τον «στόχο» του προγράμματος άλλος στα 400 – 1.000 άτομα, άλλος στ 600 – 700 κοκ), είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Από τις συζητήσεις με τη νέα Διοίκηση της Τράπεζας (κ.κ. Χρ. Μεγάλου και Αθηνά Δεσύπρη) πράγματι προέκυψε η πρόθεση της Τράπεζας για την εκπόνηση ενός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Ουδείς είναι σε θέση να τοποθετηθεί επ’ αυτού (πόσο μάλλον τα στελέχη της Τράπεζας), όταν:


Δεν υπάρχει η έγκριση της αρμόδιας «τροϊκανής» Αρχής (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. – “DGCom”).

Δεν έχουν καθοριστεί οι όροι κι οι προϋποθέσεις του Προγράμματος και κυρίως τα κίνητρα συμμετοχής σε αυτό.

Δεν γνωρίζουμε το πότε θα γίνει.

Δεν γνωρίζουμε πόσους αφορά, αφού δεν γνωρίζουμε τις «προδιαγραφές» του.

Το βέβαιο είναι ότι το Πρόγραμμα θα είναι εθελοντικό, κατά συνέπεια, ουδείς μπορεί να υποχρεώσει κανέναν για την συμμετοχή του ή όχι σε αυτό.

Καλούμε το Προσωπικό να συνεχίσει απερίσπαστο την εργασία του που ήδη έχει μπει σε πιο δημιουργική φάση εξαιτίας του ενδιαφέροντος, αλλά δύσκολου έργου των διαδικασιών της συγχώνευσης με το «Νέο Τ.Τ.» και τη «Νέα Proton Bank», αλλά και του «στοιχήματος» για την μερική ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, μέχρι τον Απρίλιο του 2014.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει επιδειχτεί για την Τράπεζα και οι θετικές εντυπώσεις που απέσπασε στο πρόσφατο “road show” του Χ.Α. στο Λονδίνο στην εκεί παρουσίαση του Τ.Χ.Σ., αποτελούν ισχυρές ενδείξεις προσέλκυσης κεφαλαίων στο νέο σχήμα, όπως είχε την ευκαιρία ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Χρ. Μεγάλου να διαπιστώσει στις επιτόπου επαφές που είχε με ξένους διαχειριστές  και επενδυτές κεφαλαίων.

Η ασφάλεια της εργασίας και η διαφύλαξη του συνόλου των συμφερόντων/δικαιωμάτων του Προσωπικού συναρτάται από την επιτυχή έκβαση των παραπάνω στόχων της Τράπεζας. Αυτή η επιτυχία θα αποτελέσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία στην προσπάθεια της να παρουσιάσει δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα, τον μοναδικό δρόμο δηλαδή για την «απαγκίστρωση» της από τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων.


ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπειδή δεν έχουμε άλλο τρόπο ανάσχεσης των φημών και κυρίως την αναπαραγωγή της «μισής αλήθειας» που είναι χειρότερη από το ολόκληρο ψέμα, για την πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση σας παραθέτουμε όλο το υπόμνημα του Σωματείου μας προς την Διοίκηση της Τράπεζας (Α.Π. 420/11-09-2013) που θα πρέπει να έχετε την υπομονή να διαβάσετε προσεκτικά στο σύνολο του.

Εκτός της ενημέρωσης περιέχει και τις αιτιολογημένες θέσεις/προτάσεις του Σωματείου μας για τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς


Για το Δ.Σ. του Union Eurobank

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

Διαβάστε επίσης

 ΓΝΩΜΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ EUROBANK ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Ανακ. Union 225/21-05-2024/Οι Εργαζόμενοι μίλησαν-Βασικά Συμπεράσματα Έρευνας Γνώμης Προσωπικού "ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ"
AdobeStock_218332835-scaled
Ανακ. Union 224/17-05-2024/Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα e-EΦΚΑ 2024-Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων την Δευτέρα 20 Μαίου
viber_image_2024-05-13_21-54-58-306
Ανακ. Union 223/14-05-2024/Υπογράψαμε με την Διοίκηση την Κωδικοποίηση των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας & Πρακτικών Συμφωνίας ΕUROBANK-Union Eurobank
Piraeus-Port-Plaza-PPP3-dimand
Ανακ. Ε.Υ.Α.Ε./10-05-2024/Ενημέρωση για την δραστηριότητα της Ε.Υ.Α.Ε. Eurobank στον έλεγχο των μαζικών εγκαταστάσεων της Τράπεζας στην Αττική
EUROBANK OMIROU
Ανακ. Union 222/10-05-2024/Παρεμβάσεις του Union προς την Διοίκηση/Α. Για την φορολόγηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών ΕΦΚΑ 2017-2020/Β. Για την παράλειψη διανομής - οφειλόμενου - bonus στο Προσωπικό, μετά από την ευδοκίμηση της προσφυγής αναβαθμολόγησης στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Τράπεζας
Screenshot 2024-05-10 at 15-44-51 Άλμα Ζωής – Σύλλογος Γυναικών Με Καρκίνου Μαστού Θεσ_νίκης
Ανακ. Union 221/10-05-2024/"Άλμα Ζωής" Ν. Θεσσαλονίκης - Συμμετοχή στο Pink Together - Κυριακή 26 Μαίου 2024