ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 136 / 10-04-2012

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 07/04/2012 στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας «Athens Imperial» η πιο μαζική Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου μας. Στις καταστάσεις παρουσίας υπέγραψαν 497 μέλη, αλλά οι παρόντες ήταν πολλοί περισσότεροι!

Όλες οι αποφάσεις της Γ.Σ. που λήφθηκαν με ανοιχτή ψηφοφορία ήταν  ο μ ό φ ω ν ε ς  (εκλογή Προεδρείου Γ.Σ., επί της διαδικασίας, έγκριση πρότασης για τροποποίηση του Καταστατικού Σωματείου), ενώ ακολούθησε  μ υ σ τ ι κ ή  ψηφοφορία από δύο δικαστικούς αντιπροσώπους για την εκλογή των μελών που θα στελεχώσουν την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (Κ.Ε.Ε.) που θα διενεργήσει τις επερχόμενες αρχαιρεσίες (εξελέγησαν όλοι οι προταθέντες από το κοινό, διαπαραταξιακό ψηφοδέλτιο «Union-ΕΝΟΤΗΤΑ») και για την έγκριση του Διοικητικού Απολογισμού, του Ισολογισμού, του Προϋπολογισμού και της Έκθεσης της Ελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου.

 

Τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας της Γενικής Συνέλευσης

Παρόντα μέλη: 497, ψηφίσαντα μέλη: 463

Ψηφοφορίες

ΝΑΙ

Ποσοστό

ΟΧΙ

Ποσοστό

Λευκά

Έγκριση Διοικητικού Απολογισμού

443

98,23%

8

1,77%

12

Έγκριση Οικονομικού Απολογισμού

439

97,12%

13

2,88%

11

Έγκριση Προϋπολογισμού

440

97,13%

13

2,87%

10

Έγκριση Έκθεσης Ελεγκτικής Επιτροπής

443

98,01%

9

1,99%

11

Ευχαριστούμε και από το σημείο αυτό τα μέλη μας για την εμπιστοσύνη που μας περιβάλουν, μέσω των συντριπτικών αυτών ποσοστών έγκρισης των πεπραγμένων του Δ.Σ., αλλά και των χειρισμών που μας εξουσιοδότησαν να κάνουμε την επόμενη περίοδο.

 

Εκλογή Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (Κ.Ε.Ε.)

 

Μετά την διαλογή των σταυρών προτίμησης το αποτέλεσμα ανέδειξε:

Τακτικά μέλη της Κ.Ε.Ε.: 1. Σκώτης Μιχάλης, 2. Ρηγοπούλου Άντζυ, 3. Αναματερός Γιώργος,  4. Αυγεροπούλου Ρούλη, 5. Ζαχαράτος Στέλιος, 6. Κατσαλή Δήμητρα, 7. Κοϊμτζής Γιάννης.

Αναπληρωματικά μέλη της Κ.Ε.Ε.: 1. Γιαννόπουλος Τάκης, 2. Ζαγοραίος Γιάννης, 3. Κάνδηλας Νίκος, 4. Ζαχαρής Δημήτρης, 5. Κουλούκης Γιάννης, 6. Λαχανάς Ανδριανός, 7. Μπίθας Βαγγέλης,       8. Τσακαλογιάννης Φίλιππος.

 

Προεδρείο της Γ.Σ.

Ομόφωνα η Γενική Συνέλευση εξέλεξε τους εξής συναδέλφους, για να διευθύνουν τις εργασίες:

• Μαρτίδη Νίκο – Δίκτυο Θεσσαλονίκης (Πρόεδρος)

• Παπαπέτρου Ειρήνη – Διοικητικές Μονάδες Αττικής (Αντιπρόεδρος)

• Χατζή Εύη – Δίκτυο Αττικής (Γεν. Γραμματέας)

Τοποθετήσεις στη Γενική Συνέλευση

Σταύρος Κούκος (Πρόεδρος Ο.Τ.Ο.Ε.)

Ενημέρωσε για τους αγώνες των εργαζομένων καθ’ όλη τη μνημονιακή περίοδο κα για τις αμυντικές απεργιακές κινητοποιήσεις των Γ.Σ.Ε.Ε./Ο.Τ.Ο.Ε., για να διαφυλαχτεί η απασχόληση και τα δικαιώματα του Κλάδου. Υπογράμμισε την ανάγκη της συσπείρωσης των εργαζομένων γύρω από την Ο.Τ.Ο.Ε. και τα πρωτοβάθμια σωματεία τους, γιατί οι επιλογές Τρόικας, Κυβέρνησης και εργοδοτών είναι η «σαλαμοποίηση» τους και οι ατομικές λύσεις. Εξήγησε γιατί η πρόσφατη και η πιο προηγούμενη μνημονιακή νομοθεσία στοχεύει στην απογύμνωση των εργαζομένων από τις κατακτήσεις που αυτοί πέτυχαν, μέσω των Κλαδικών και των Επιχειρησιακών Σ.Σ.Ε., μετά μάλιστα την κατάργηση του δημοκρατικού θεσμού της Διαιτησίας. Δήλωσε ότι η Ο.Τ.Ο.Ε. προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να ακυρώσει όλο το πλέγμα της μνημονιακής νομοθεσίας που καταργεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και επιβάλει την «κινεζοποίηση» της αμοιβής και των όρων εργασίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της κρίσης δανεισμού και εμπιστοσύνης των αγορών, του εκτεταμένου P.S.I.+ και των ευρημάτων της Blackrock που καθιστούν αναγκαία την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών προς τελικό όφελος της Οικονομίας και των εργαζομένων σε αυτές.

Πληροφόρησε το σώμα για τον αγώνα της Ο.Τ.Ο.Ε. σε αγαστή και στενή συνεργασία με το Σωματείο μας που αφορά την διάσωση του Ταμείου Υγείας μας που αιφνιδιαστικά ενέταξε στον ελλειμματικό Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ο κ. Α. Λοβέρδος, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις προς την Ο.Τ.Ο.Ε. του κ. Γ. Κουτρουμάνη. Αναγνώρισε και τη μεγάλη συμβολή των τριών εργοδοτριών Τραπεζών (Eurobank, Alpha, Πειραιώς) που εκφράζουν το 75% των ασφαλισμένων του Ταμείου προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης του από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά το κοινό υπόμνημα που αυτές υπέβαλαν προς τον κ. Α. Λοβέρδο.

Τόνισε ότι το Σωματείο μας σε όλες τις παραπάνω προσπάθειες είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και συμβολή, μέσω του Προέδρου του Δ.Σ., ώστε να πειστεί η Κυβέρνηση και να εξαιρέσει το Ταμείο μας από την ένταξη του στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Αποφασιστικό επίσης ρόλο είχε το Σωματείο μας κατά τον Πρόεδρο της Ο.Τ.Ο.Ε. και στο να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι της Eurobank καθ’ όλη την προηγούμενη τριετία ακέραιες τις αποδοχές τους και τις παροχές που μέσω Επιχ. Συλλ. Συμβάσεων Εργασίας είχαν πετύχει.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος της Ο.Τ.Ο.Ε. στη σθεναρή και αποφασιστική στάση του Σωματείου μας στο όλο θέμα της συγχώνευσης της Eurobank με την ALPHA BANK, για την υπεράσπιση της απασχόλησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σημείωσε ιδιαίτερα το τι σημαίνουν οι συγχωνεύσεις των Τραπεζών αυτή την περίοδο της κρίσης και που αποσκοπούν. Η μείωση των θέσεων εργασίας είναι ο αυτονόητος στόχος των «οικονομιών κλίμακας» που αποβλέπουν αυτές οι κινήσεις, όπως και η αντίστοιχη μείωση των δαπανών για το Προσωπικό…

Για την επόμενη ημέρα των εργαζομένων στις Τράπεζες υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της Ο.Τ.Ο.Ε. και των Σωματείων-μελών της πρέπει να είναι η προστασία της απασχόλησης, όπως επιτυχώς έγινε στις περιπτώσεις των Τραπεζών PROTON και Τ.ΒANK. Τα φαινόμενα Τραπεζών που εγκαταλείπουν την Ελλάδα (American Express, BNP Paribas και εν μέρει η Citibank και η HSBC) ή αλλάζουν έδρα (Marfin Egnatia) επεκτείνονται και σε Τράπεζες που δυστυχώς διακόπτεται η λειτουργία τους (οι Συνεταιριστικές Αχαϊκή, Λαμίας, Λέσβου και Λήμνου) με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στον «αέρα».

Η Ο.Τ.Ο.Ε. σε κάθε τέτοια περίπτωση ή άλλη που σχεδιάζεται (Αγροτική Τράπεζα) είναι στο πλευρό των εργαζομένων, είτε με αγώνες που έχει κερδίσει, είτε με αγώνες που συνεχίζονται (Συνεταιριστικές Τράπεζες).

Ο επάρατος νόμος 4046/2012, οι αποφάσεις της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου Νο 6/28-2-2012 και η ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας 4601/304 της 12/03/2012, όχι μόνο ανατρέπουν τους Κανονισμούς Εργασίας ορισμένων Τραπεζών και μετατρέπουν τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ήδη από τις 14/02/2012, καταργώντας κάθε σχετική κατάκτηση των εργαζομένων, που «θυμίζει» καθεστώς Δημοσίου, αλλά οδηγούν τον εργαζόμενο σε όλες τις Τράπεζες μόνο και απροστάτευτο ενώπιον του εργοδότη να διαπραγματευτεί από μηδενική βάση το σύνολο του μισθού και των παροχών του, εφόσον η Κλαδική ή και οι Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που τον αφορούν καταγγελθούν πρόωρα ή λήξουν στις 14/02/2013!

Η Ο.Τ.Ο.Ε. έχει πάρει δημόσια θέση για την απόκρουση αυτής της επίθεσης με την υπ’ αριθ. 34/20-3-2012 ανακοίνωση της και θεωρεί, ότι: Κεντρικός μας στόχος είναι η υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και επιμέρους Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις Τράπεζες που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα μας στο πρότυπο της σύμβασης που υπέγραψε ο Σύλλογος της Εμπορικής Τράπεζας, δηλαδή με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τους εργαζόμενους και με τη μικρότερη δυνατή θυσία γι’ αυτούς. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από τα Σωματεία τους και την Ο.Τ.Ο.Ε. και να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για δράση, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται…

 

 

Στάθης Χαρίτος (Πρόεδρος Δ.Σ. Union)

 

Επιβεβαίωσε την καλή συνεργασία του Σωματείου με την Ο.Τ.Ο.Ε. και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο γι τα καλά του λόγια. Συμφώνησε με το σύνολο σχεδόν της τοποθέτησης του Προέδρου της Ο.Τ.Ο.Ε., αποδεχόμενος την κατεύθυνση πλεύσης στο ζήτημα της κατοχύρωσης των Κλαδικών και Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους υπάρχει πλήρης αναφορά στον Διοικητικό Απολογισμό του Δ.Σ. και κατ’ ανάλογο τρόπο ενημέρωσε το σώμα της Γ.Σ. ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ειδικό βάρος έδωσε στην προσπάθεια της απεξάρτησης του αυτοχρηματοδοτούμενου Ταμείου Υγείας μας από τον χρεοκοπημένο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε μία κατεύθυνση που βρίσκει σύμφωνους την Ο.Τ.Ο.Ε., τους Συλλόγους των εργαζομένων και τις εργοδότριες Τράπεζες που εκφράζουν το 75% των ασφαλισμένων (Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς), οι οποίες μάλιστα με το από 05/04/2012 υπόμνημα τους προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Α. Λοβέρδο χαρακτηριστικά ζητάνε: «Τη μη ένταξη του ΤΑΑΠΤΠΓΑ (το Ταμείο μας) στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την διατήρηση της πλήρους διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας του».

Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας μαζί με την Ο.Τ.Ο.Ε. και με το αίτημα να ισχύσει και για το Ταμείο Υγείας μας η δυνατότητα που έδωσε ο ίδιος νόμος 4052/12 στα Επικουρικά Ταμεία για τους εκπροσώπους των εργαζομένων, δηλαδή το δικαίωμα της τεκμηριωμένης εξαίρεσης του Ταμείου Υγείας μας από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (βλ. ανακοίνωση μας Νο 125/16-3-2012, σελ. 5, παρ. 5).

 

Άλλοι ομιλητές

 

• Χρήστος Φρετζάγιας: Ανέπτυξε τον Οικονομικό Απολογισμό-Ισολογισμό του Σωματείου, τον Προϋπολογισμό για το 2012 και την Έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής.

• Γιάννης Σιδεράτος: Εισηγήθηκε τη διαδικαστική πρόταση της Γ.Σ., την πρόταση για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών του Σωματείου μας που το σώμα συμφώνησε να διεξαχθούν εντός του χρονικού διαστήματος από 02/05/2012 μέχρι 27/05/2012 με εξουσιοδότηση της Κ.Ε.Ε. για τις ακριβείς ημερομηνίες και για όλα τα διαδικαστικά συμμετοχής στην ψηφοφορία (διευκολύνσεις κλπ). Κατέθεσε την εισήγηση του Δ.Σ. για την τροποποίηση του Καταστατικού του Σωματείου μας με την παροχή της εξουσιοδότησης στο Δ.Σ. να αποφασίζει για την αλλαγή της επωνυμίας, εφόσον αλλάζει το όνομα της εργοδότριας Τράπεζας. Με την έγκριση της Γ.Σ. η πρόταση αυτή θα τεθεί σε καθολική, μυστική  και πανελλαδική ψηφοφορία προς τα μέλη του Σωματείου, παράλληλα με τις εκλογές του.

Γιώργος Κουφός: Ανέπτυξε τις απόψεις – θέσεις της παράταξης του χώρου μας «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ».

Γιάννης Τσάκωνας: Επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη έγκρισης του Απολογισμού του Δ.Σ. και την ανάγκη διαπαραταξιακής ενότητας όλων στο πλαίσιο του κοινού ψηφοδελτίου «Union-ENOTHTA» στις εκλογές του Σωματείου.

 

Ανοιχτός Διάλογος

 

Στο τέλος της διαδικασίας ο Πρόεδρος του Δ.Σ. απάντησε σε σειρά ερωτημάτων των παρισταμένων μελών στη Γ.Σ. που αφορούσαν όλα τα σημεία του Διοικητικού Απολογισμού, αλλά και το επικουρικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ το μέλλον του οποίου είναι δυσοίωνο.

Τόνισε δε ιδιαίτερα ότι με την ολοκλήρωση αυτής της πολυτάραχης και δύσκολης τριετούς θητείας του Δ.Σ. οι εργαζόμενοι είχαν μόνο κατακτήσεις (δύο Επιχ. Συλλ. Συμβάσεις Εργασίας) και ουδεμία μείωση μισθού-δικαιωμάτων, παρ’ ότι το τοπίο δίπλα μας είναι τοπίο «βομβαρδισμένο». Ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Δ.Σ., τα 120 εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη του Σωματείου, τους υποψηφίους που τίμησαν το ενωτικό ψηφοδέλτιο «Union-ENOTHTA», αλλά και όλα τα μέλη του Σωματείου για την εμπιστοσύνη τους και για την συνεισφορά τους στην μεγάλη διεύρυνση της βάσης του σε σχέση με την προηγούμενη θητεία. Κατήγγειλε τις διασπαστικές κινήσεις της ενότητας των εργαζομένων που όλες εκπορεύονται από κέντρα εκτός του Σωματείου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και πάλι το Σωματείο μας θα ανταπεξέλθει στα δύσκολα που έρχονται, όπως ως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι έκανε από τη σύσταση του μέχρι σήμερα.

 

 

Καλή Ανάσταση – Καλό Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους

Ενότητα και Ελπίδα για όλους μας και την Πατρίδα!

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Άποψη της Μαζικής Γενικής μας Συνέλευσης

Άποψη της Συμμετοχής στις Ψηφοφορίες

Άποψη του Panel του Γ.Σ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ Στάθης Χαρίτος με τον ρόεδρο της ΟΤΟΕ Σταύρο Κούκο

 

 

Διαβάστε επίσης

 2024@Anassa_05Ιουλ2024_014
Ανακ. Union 014/15-07-2024/Βράβευση Αριστούχων “Ηνίοχος” 2022-2023
eurobank_phygital_
Ανακ. Union 013/11-07-2024/Η Γνώμη των Εργαζομένων για τις αμοιβές/παροχές στην Eurobank-To βασικό αίτημά μας για την Ε.Σ.Σ.Ε./2024
123
Ανακ. Union 012/05-07-2024/Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Διοίκησης για τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων και των στελεχών του Δικτύου των Καταστημάτων της Τράπεζας
20230607_Ekdromi_NL_Ergazomenon_Eurobank
Ανακ. Union 011/20-06-2024/Διακοπές με το Ekdromi.gr-Διαγωνισμός αποκλειστικά για τα μέλη του Union Eurobank
shutterstock_176869352
Ανακ. Union 010/19-06-2024/Φρένο στην Βία και Παρενόχληση στην Εργασία
katotatos-misthos-1-910x521
Ανακ. Union 009/17-06-2024/Εξαήμερη Εργασία από 01-07-2024/Δεν μας αφορά ως τραπεζοϋπάλληλους η απασχόληση κατά την 6η ημέρα, αν και είμαστε εργαζόμενοι με πενθήμερο