ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 129 / 28-03-2012

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Με την υπ’ αριθ. 711/10-2-2012 επιστολή μας προς τους οκτώ (8) Συλλόγους εργαζομένων με εν ενεργεία ασφαλισμένα μέλη στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ξεκαθαρίσαμε ότι θα μετέχουμε στις εκλογές του Επικουρικού μας Ταμείου μόνο αν όλοι που συμφώνησαν στο ενωτικό πλαίσιο του Ιουλίου του 2011, προσυπογράψουν το σχετικό κείμενο που θα τους δέσμευε.

Αυτό το «πλαίσιο συνεργασίας» παρέμεινε και παραμένει «γράμμα κενό» και οι αρχές που συμφωνήθηκαν τότε παραβιάστηκαν στην πράξη.

Παρ’ ότι κάναμε πολλά ενωτικά βήματα, συμμετείχαμε με επιτυχία στην Προσωρινή Διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, μέσω του Γεν. Γραμματέα του διορισμένου από το Πρωτοδικείο Δ.Σ. (σδ. Γιάννης Σιδεράτος) φαίνεται ότι οι διαφορές με την συνδικαλιστική εκπροσώπηση των Συλλόγων Προσωπικού της Alpha Bank και των «Ενωτικών Συλλόγων» των εργαζομένων των τ. Τραπεζών Εργασίας και Μακεδονίας-Θράκης είναι «αγεφύρωτες»…

Στην εκλογική διαδικασία τελικά δεν συμμετέχουν εκτός από μας και οι Σύλλογοι των εργαζομένων:

– Της Τράπεζας Αττικής

– Της Marfin Egnatia Τράπεζας (τ. Τραπ. Κεντρικής Ελλάδος)

– Του Συλλόγου Εργαζομένων Ε.Τ.Ε. (πρώην Εθνοκάρτας)

– Του Συλλόγου Προσωπικού Eurobank (πρώην Τραπ. Αθηνών)

Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει τη σοβαρότητα του προβλήματος του Ταμείου και το δυσοίωνο μέλλον του.

 

Αποχή δεν σημαίνει αδιαφορία

Το ότι πέντε (5) από τους εννέα (9) Συλλόγους των εργαζομένων με ασφαλισμένα μέλη στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ απέχουν των εκλογών με το γνωστό εκ των προτέρων αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε το Ταμείο στην τύχη του.

Αυτοί που ως Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με την από 20/06/2006 απόφαση τους διπλασίασαν τις συντάξεις και περιόρισαν την διάρκεια ζωής του ήδη προβληματικού Ταμείου είχαν υποχρέωση να τιμήσουν τη συμφωνία των επτά (7) Συλλόγων του Ιουλίου του 2011, γιατί ήταν οι βασικοί υπαίτιοι της αύξησης των εκροών του κατά 45%, contra σε όλες τις αναλογιστικές μελέτες, που υποδείκνυαν  μ ε ι ώ σ ε ι ς  στις συντάξεις και όχι απογείωση τους στα 920 € το μήνα…

Δεν μπορούσαμε ως εκπρόσωποι των εν ενεργεία συναδέλφων μας που καταθέτουν 3% (άλλο 4% ο εργοδότης) από το μισθό τους κάθε μήνα να συνηγορήσουμε στην προοπτική του να μην πάρουν ποτέ σύνταξη χάριν της «θωπείας» κάποιων συνταξιούχων της τ. Ιονικής Τράπεζας. Αρκετοί από αυτούς είναι ευνοημένοι από προκλητικές καταστατικές διατάξεις («πλασματικά χρόνια», υποτιμημένες εξαγορές κ.α. διευκολύνσεις) και αξιώνουν να τους καταβάλλονται παχυλές συντάξεις με χρήματα που ποτέ δεν πλήρωσαν!

Σήμερα που η σωρευμένη περιουσία του Ταμείου μειώθηκε κατά 2/3 περίπου (P.S.I.), οι τοποθετήσεις του σε μετοχές καταγράφουν βαρύτατη ζημία και δεν υπάρχει ανανέωση του ασφαλισμένου πληθυσμού, αλλά ένταση νέων συνταξιοδοτήσεων, το τελευταίο που θα έπρεπε να μας απασχολούσε είναι η ψήφος των συνταξιούχων στις εκλογές…

Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα της «αυτοδιαχείρισης» του Ταμείου και μάλιστα από συνδικαλιστές που μπλέκουν άλλα συμφέροντα/επιδιώξεις στο σκεπτικό τους.

Ήδη, πολλοί συνάδελφοι που αποχωρούν από τις Τράπεζες τους (αφυπηρέτηση) προτιμούν να πάρουν από το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ τις εισφορές τους  ά τ ο κ ε ς  και να μην συνταξιοδοτηθούν, χαρίζοντας έτσι και τις εισφορές του εργοδότη και την απόδοση αυτών των κεφαλαίων.

Αυτό δεν τους προβληματίζει;

Δεν θα σταθούμε σε άλλα ζητήματα που είχαμε συμφωνήσει να επιλυθούν και έκαναν πίσω, όπως π.χ. η εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης ή η αποκατάσταση της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών με το δημοκρατικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Ας προχωρήσουν αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στο δρόμο που επέλεξαν, αλλά να γνωρίζουν ότι και κάθε ενδιαφερόμενος που έχει καταθέσει τις εισφορές του στο Ταμείο θα διεκδικήσει με κάθε μέσον ό,τι του αναλογεί, όταν φτάσει στη συνταξιοδότηση και δεν θα υπάρχει «σάλιο»…

Φυσικά, εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν στη νομιμοποίηση αυτής της διαδικασίας που φαινομενικά είναι απλά εκλογική, όχι όμως και αντιπροσωπευτική, αφού πέντε (5) Σύλλογοι εργαζομένων έχουν διαχωρίσει τη θέση τους και δεν εκπροσωπούνται.

Τυχαίο;

Δεν νομίζουμε!!!

 

 

Για το Δ.Σ. του Σωματείου Union Eurobank

Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας

Στάθης Χαρίτος                         Γιάννης Σιδεράτος

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ntantades
Ανακ. Union 219/19-04-2024/Νέες παροχές της Πολιτείας για την στήριξη της οικογένειας σε ανελαστικές δαπάνες
IMG_20231103_182327
Ανακ. Union 218/18-04-2024/Ειδικές τιμές για τα μέλη του Union Eurobank στο Γυμναστήριο FOREVERFIT
IMG_3779
Ανακ. Union 217/11-04-2024/Αρχική Παρουσίαση Έρευνας Γνώμης Εργαζομένων «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» στην Γ.Σ. του Union στις 06/04/2024
 Ζωή copy
Οι επιπτώσεις από τις εξαγορές-συγχωνεύσεις στις εργασιακές σχέσεις του Προσωπικού και ο ρόλος των συνδικάτων στη διαχείριση του προβλήματος-Η περίπτωση της Eurobank (1990-2015)
IMG_3856
Ανακ. Union 216/10-04-2024/Τακτική Γενική Συνέλευση Union 06/04/2024-Καθολική στήριξη στην λογοδοσία του Δ.Σ.
1920x1080-light-blue-solid-color-background
Ανακ. Union 215/04-04-2024/Σωστή εφαρμογή Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας - Κοινό αίτημα προς την Εκτελεστική Γραμματεία της Ο.Τ.Ο.Ε. του Σωματείου μας και του Συλλόγου Προσωπικού ALPHA BANK