ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 119 / 06-03-09

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ
Η ισότητα στην πράξη
Η αξία της γυναίκας είναι πανανθρώπινη και οικουμενική. Η διεκδίκηση της ισότητας των φύλων και με τους αγώνες του γυναικείου κινήματος έχει κατακτηθεί στην πράξη, αλλά και νομοθετικά κατοχυρωθεί, τόσο στην απασχόληση, όσο στην υπηρεσιακή εξέλιξη.
Η γυναίκα-εργαζόμενη και η γυναίκα-μητέρα-εργαζόμενη έχει για μας ιδιαίτερη σημασία που στην πράξη αναγνωρίζουμε.
Είμαστε το πρώτο συνδικάτο που διαμαρτυρήθηκε για την εξαίρεση των μητέρων-τραπεζοϋπαλλήλων από την ευνοϊκή ρύθμιση του πρόσφατου νόμου 3655/08 (άρθρο 142) σύμφωνα με την οποία δικαιούνται να λάβουν ειδική άδεια μητρότητας έξι (6) μηνών, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας, με αποδοχές που καταβάλει ο ΟΑΕΔ (μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό).
Η διαμαρτυρία μας (υπόμνημα 22/5/2008) προς το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για τον αποκλεισμό του δικού μας πληθυσμού, σύμφωνα με την από 07/05/2008 Υπουργική Απόφαση, από την εύνοια του Ν. 3655/08, είχε, ως απάντηση, το υπ’αριθμ. 53838/24-7-2008 έγγραφο του Υπουργείου με τη δικαιολογία ότι ο νόμος καλύπτει μόνο τις ασφαλισμένες-μητέρες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Στο θέμα θα επανέλθουμε δια της νομικής οδού…
Ηθική παρενόχληση
Η προστασία της προσωπικότητας των εργαζομένων δεν είναι μόνο γένους θηλυκού. Για μας η καταπολέμηση της ηθικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας είναι απόλυτη προτεραιότητα και είμαστε οι μόνοι που αναδείξαμε το πρόβλημα σε ειδική ημερίδα (“Χίλτον”, 11-12-2005).
Δυστυχώς μας καταγγέλλονται κατ’επανάληψιν φαινόμενα προσβολής της προσωπικότητας των εργαζομένων κατόπιν εκμετάλλευσης της θέσης στην “ιεραρχία” κάποιων υποτιθέμενων στελεχών, προς “κατώτερους” υπαλλήλους και όχι απλά από μη ενδεδειγμένη συμπεριφορά! Μάλιστα η πλέον συνήθης προσβολή της προσωπικότητας είναι από γυναίκα, προς γυναίκα!!!
Εφιστούμε την προσοχή: Στα μεν “θύματα” της ηθικής παρενόχλησης να μας καταγγέλλουν το συμβάν, στους (στις) δε “θύτες” να προσέχουν, γιατί όλα έχουν τα όρια τους! Η δημόσια αναφορά τέτοιων “συμβάντων” θα είναι η επόμενη κίνηση μας…
Τιμή στο Μιχάλη Σπανουδάκη
Σε μια εποχή έκπτωσης των Αξιών και αμφισβήτησης των Θεσμών ο 36χρονος (πατέρας ενός βρέφους) υπαρχιφύλακας Μιχάλης Σπανουδάκης που χθες δολοφονήθηκε, εν ψυχρώ, από ληστή της Τράπεζας Κύπρου στη Νίκαια, αναδύεται, ως φωτεινός φάρος ιδανικών που έχουν χαθεί και ιδεωδών που έχουν εκλείψει.
Η θυσία αυτού του αστυνομικού, που ήταν εκτός υπηρεσίας, την ώρα της ληστείας δεν πρέπει να πάει χαμένη. Το συνδικαλιστικό κίνημα στις Τράπεζες πέραν της οφειλόμενης τιμής προς τον Μιχάλη Σπανουδάκη πρέπει να αναδείξει την ανάγκη της προληπτικής προστασίας των Τραπεζών από την ένοπλη βία και τις ληστείες.
Οι Τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν την οικογένεια του ηρωικού αστυνομικού και τα μέσα ενημέρωσης να αναδείξουν και τη φωτεινή πλευρά των εργαζομένων που υπηρετούν τη Δημόσια Τάξη.
Είναι ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του άτυχου αστυνομικού και μοναχικού ιδεαλιστή που συνεπής προς τις Αξίες που υπηρετούσε, πλήρωσε με τη ζωή του…
Το Δ.Σ. του Σωματείου (Union) Eurobank

 

 

Διαβάστε επίσης

vivid-blurred-colorful-wallpaper-background2-960x641
Ανακ. Union 158/18-09-2023/Ανασύνθεση Προεδρείου Δ.Σ. Union-Νέο μέλος Δ.Σ.
viber_image_2023-09-12_22-34-46-864
Ανακ. Union 157/13-09-2023/Έμπρακτη αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
eikones-katastrofis-stin-magnisia
Ε.Υ.Α.Ε. EUROBANK/08-09-2023/Φυσικές καταστροφές-Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
eurobanknew3
Ανακ. Union 156/06-09-2023/Νέος τρόπος εργασίας στην EUROBANK-Ερωτηματικά και ανησυχίες…
VLAX9860βς
Ανακ. Union 155/03-08-2023/«ΕΦΥΓΕ» Ο ΘΑΝΑΣΗΣ - Θρηνούμε το καλύτερο παιδί και συνεργάτη
foties_rodos
Ανακ. Union 154/26-07-2023/Πύρινα μέτωπα Ρόδου-Κέρκυρας-Καρύστου/Συγκινητικό κύμα εθελοντισμού από τους συναδέλφους μας σε Ρόδο-Κέρκυρα