ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 100 / 12-10-2011

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 100 / 12-10-2011

 

Θετικό κλίμα στη συνάντηση Ο.Τ.Ο.Ε. – AlphaEurobank


Στη χθεσινή συνάντηση της Ο.Τ.Ο.Ε. με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της νέας Τράπεζας AlphaEurobank, κ.κ. Δ. Μαντζούνη και Ν. Νανόπουλο και τη Γεν. Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurobank κ. Αθηνά Δεσύπρη, παρέστη και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου μας, Στάθης Χαρίτος.

● Μέσα σε θετικό κλίμα τονίστηκε από πλευράς Ο.Τ.Ο.Ε. η ανάγκη της επιτυχίας στο εγχείρημα της συγχώνευσης των δύο Τραπεζών, η προστασία των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως και η αξιοποίηση του συνόλου του Προσωπικού χωρίς «ρατσιστικούς» διαχωρισμούς, ανάλογα με την Τράπεζα προέλευσης. Η Ο.Τ.Ο.Ε. πρότεινε τη σύσταση μικτής Επιτροπής με κοινή εκπροσώπηση των δύο Τραπεζών και των Σωματείων του Προσωπικού τους, για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα των διαφορών που υπάρχουν στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των δύο Τραπεζών.

● Ικανοποιητικές ήταν οι απαντήσεις από την πλευρά των κ.κ. Δ. Μαντζούνη και Ν. Νανόπουλου:

– Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα το εγχείρημα της συγχώνευσης προχωράει και το πλάνο των αυξήσεων στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Τράπεζας θα τηρηθεί.

– Τώρα όλοι αναγνωρίζουν ως θετική επιχειρηματική ενέργεια την επέκταση των δύο Τραπεζών στη Νέα Ευρώπη-Τουρκία, αφού ήδη λειτουργεί ως «ανάχωμα» της εδώ δυσπραγίας.

– Οι εργαζόμενοι είναι κεφάλαιο για τη νέα Τράπεζα που είναι επιχείρηση έντασης υπηρεσιών και το έχει ανάγκη. Δεν είμαστε μονάδα κατασκευής «ποτηριών» – όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε – για να έχουμε τυποποίηση εργατικού δυναμικού σε παραγωγές «σειράς» και ευχέρεια κατάργησης κάποιας από αυτές…

– Δεν ξεκινήσαμε τη διαδικασία της συγχώνευσης, για να κάνουμε απολύσεις…

– Η αξιοποίηση των εργαζομένων θα γίνει με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια ανεξάρτητα από την Τράπεζα προέλευσης.

● Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου μας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Γενικού Συμβουλίου της Ο.Τ.Ο.Ε., Στάθης Χαρίτος, τόνισε:

– Έχουμε σαφή επίγνωση των προβλημάτων ευρύτερα στη χώρα και ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα που επιδρούν στο εγχείρημα της συγχώνευσης των δύο Τραπεζών. Ευχόμαστε να πετύχει αυτό και θα συμβάλουμε ουσιαστικά και όχι φραστικά προς το σκοπό αυτό. Συμφωνούμε με τη διατυπωθείσα θέση της Ο.Τ.Ο.Ε.

– Οι εργαζόμενοι μεταφέρουν την εικόνα προς την πελατεία και προς την κοινωνία. Ανάγκη να εργαστούμε όλοι για την εξάλειψη της εργασιακής ανασφάλειας και του μεταφερόμενου πανικού, αφού η ψυχολογία είναι βασικό μέγεθος της οικονομίας.

– Η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει με νόμο τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, μεταξύ κλαδικής και επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε., είναι πέρα για πέρα λάθος. Ουσιαστικά καταργεί και τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αφαίρεση ζωτικού χώρου από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, ειδικά αυτή την περίοδο, θα οδηγήσει σε εκτροπή δημοκρατίας, έκρηξη λαϊκισμού και διάσπασης των συνδικάτων.

● Το Δ.Σ. του Σωματείου μας παραμένει ψύχραιμο και αισιόδοξο. Είναι όμως τεράστιο λάθος η διεύρυνση του haircut στα ελληνικά ομόλογα που έχει οδηγήσει και ως «φήμη» μόνο στην απαξίωση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με ολιγωρίες και παραλείψεις των εγχωρίων αρχών για τη διάσωση της PROTON BANK, μέσω κρατικοποίησης.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών πρέπει να αξιοποιήσει τον θεσμικό της ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για την πρόληψη ανάλογων καταστάσεων. Η επαγρύπνηση των συνδικάτων και η συσπείρωση των εργαζομένων σε αυτά είναι η δική μας υποχρέωση.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


 

 

Διαβάστε επίσης

IMG_3779
Ανακ. Union 217/11-04-2024/Αρχική Παρουσίαση Έρευνας Γνώμης Εργαζομένων «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» στην Γ.Σ. του Union στις 06/04/2024
 Ζωή copy
Οι επιπτώσεις από τις εξαγορές-συγχωνεύσεις στις εργασιακές σχέσεις του Προσωπικού και ο ρόλος των συνδικάτων στη διαχείριση του προβλήματος-Η περίπτωση της Eurobank (1990-2015)
IMG_3856
Ανακ. Union 216/10-04-2024/Τακτική Γενική Συνέλευση Union 06/04/2024-Καθολική στήριξη στην λογοδοσία του Δ.Σ.
1920x1080-light-blue-solid-color-background
Ανακ. Union 215/04-04-2024/Σωστή εφαρμογή Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας - Κοινό αίτημα προς την Εκτελεστική Γραμματεία της Ο.Τ.Ο.Ε. του Σωματείου μας και του Συλλόγου Προσωπικού ALPHA BANK
.Σ
Γενική Συνέλευση Union Eurobank - Σάββατο 6 Απριλίου 2024 - Divani Caravel
1584645533-22117
Ανακ. Union 214/03-04-2024/Τουρνουά Πιγκ-Πογκ Ο.Τ.Ο.Ε. 2024-Δηλώσεις συμμετοχής