Η Κυβέρνηση
Κοινή διαπίστωση από τα δημοσιεύματα του Τύπου (έντυπου, ηλεκτρονικού, διαδικτυακού) είναι ότι Τρόικα, Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος «πιέζουν» τις Τράπεζες, για να συγχωνευθούν. Στις επίσημες τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους προβάλλεται ως βασικό επιχείρημα η ανάγκη της μείωσης του λειτουργικού κόστους των Τραπεζών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους διεθνώς.
Οι εργοδότες
Οι Τράπεζες από την άλλη πλευρά, παρ’ ότι δεν έχουν ενιαία στάση είναι διστακτικές για ένα τέτοιο εγχείρημα και μέσω δηλώσεων κορυφαίων στελεχών τους υπενθυμίζουν ότι σε σχέση με την προηγούμενη 10ετία των εκτεταμένων τραπεζικών συγχωνεύσεων το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της οικονομικής και νομισματικής κρίσης. Ιδιαίτερα στη χώρα μας η κρίση χρέους – ελλείμματος έχει απομακρύνει τις Τράπεζες από τις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα το τραπεζικό σύστημα να υποφέρει από κρίση έλλειψης ρευστότητας και αδυναμία προσφυγής στις διεθνείς αγορές χρήματος.
Η συνένωση των επιμέρους τραπεζικών μονάδων της χώρας δεν προσφέρει λύση στα παραπάνω προβλήματα πέραν της ολιγοπωλιακής αναδιάρθρωσης του που σίγουρα δεν αποτελεί πλεονέκτημα για την πελατεία των Τραπεζών.
Τα Συνδικάτα
Τα Συνδικάτα των εργαζομένων και κυρίως τα πρωτοβάθμια τραπεζοϋπαλληλικά σωματεία στην πλειοψηφία τους αντιδρούν στο ενδεχόμενο των συγχωνεύσεων των Τραπεζών γιατί γνωρίζουν ότι μείωση του λειτουργικού κόστους στα νέα σχήματα που θα προκύψουν σημαίνει μείωση του εργατικού κόστους που δεν θα επέλθει μόνο από μείωση αποδοχών εργαζομένων όπως ήδη έχει αναγγελθεί στο 3ο επικαιροποιημένο μνημόνιο, αλλά και από απώλειες θέσεων εργασίας, αφού το ποσοστό επικάλυψης τόσο σε επίπεδο καταστημάτων, όσο σε επίπεδο κεντρικών μονάδων και υπηρεσιών είναι πού μεγάλο.
Νέα απειλή
Στο ίδιο ως άνω επικαιροποιημένο μνημόνιο και στο κεφάλαιο «…..: Ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα» η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε «να παρουσιάσει νομοθεσία που κατατάσσει όλους τους υπαλλήλους των Τραπεζών στο ίδιο καθεστώς του Ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Τράπεζας».
Αυτό σημαίνει την δια νόμου κατάργηση των οργανισμών υπηρεσίας Προσωπικού των Τραπεζών που έχουν συνομολογηθεί με Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δηλαδή, κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με τρόπο βίαιο, παράνομο και αντισυνταγματικό.
Ο λόγος στους εργαζόμενους
Πολιτικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες (για ίδιον όφελος και μόνο) συσκοτίζουν την ως άνω διάφανη πραγματικότητα και μέσω παραπληροφόρησης κάνουν το «μαύρο», «άσπρο»!
Για το λόγο αυτό δίνουμε την δυνατότητα σήμερα σε όλους τους εργαζόμενους της Τράπεζας να επισκεφτούν το αναβαθμισμένο site του Σωματείου μας και να ψηφίσουν ανώνυμα στο ερωτηματολόγιο για τις συγχωνεύσεις των Τραπεζών που άμεσα τους αφορά. Η γνώμη τους είναι πολύτιμη συμβουλή και για τη δική μας στάση στο θέμα.
Θα πρέπει δε να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι της Τράπεζας ότι έχουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς και τις ίδιες ατομικές συμβάσεις εργασίας ανεξαρτήτως Τράπεζας προέλευσης, όπως ακριβώς προβλέπει ο Οργανισμός (κανονισμός) Προσωπικού της Τράπεζας που με την από 12/09/2000 Επιχ. Συλλ. Σύμβαση Εργασίας υπέγραψε το Σωματείο μας με την Τράπεζα και καθολικά καταλαμβάνει το σύνολο του Προσωπικού της.
Συνάδελφε/ισσα,
● Μπαίνεις στο site www.unioneurobank.gr του Union
● Συμμετέχεις στην έρευνα γνώμης που σε αφορά
● Διαμορφώνεις το πλαίσιο δράσης του Σωματείου μας